Kako skrbeti za kolesarska oblačila in kako jih prati?

Tagi:
Kako skrbeti za kolesarska oblačila in kako jih prati?>

Ali veste, kako pravilno skrbeti za kolesarska oblačila in kako jih oprati? V novem članku si oglejte nekaj odličnih nasvetov, kako skrbeti za oblačila.

V prejšnjem članku smo povedali, kako dopolniti svojo garderobo pred začetkom jesene. Ker izdelki niso poceni, splača se posvetiti pozornost načinu nege, da bodo oblačila zdržala dolgo časa.   


Funkcijska oblačila se za razliko od bombaža ponašajo z lastnostjo odvajanja vlage od telesa. Zaradi tega se hitreje posušijo, kar pa ne pomeni, da je skrb za te izdelke enostavnejša. Za izdelavo športnih oblačil se pogosto uporabljajo naravni materiali, na primer bambusova vlakna ali merino volna, ki se pri višjih temperaturah lahko uskočijo. Kaj torej narediti?


Kako prati, kdaj prati, kaj uporabiti za pranje? 

Najbolje je, da pri pranju športnih oblačil v pralnem stroju vedno uporabite program šport. Ne moremo pa vedno napolniti pralnega stroja samo s športnimi oblačili, pranje napol praznega pralnega stroja pa je negospodarno. Kaj torej prati skupaj s športnimi oblačili in pri kakšni temperaturi?   

V prvi vrsti je vedno dobro pogledati podatke na etiketi, ki jih navaja proizvajalec. Če boste upoštevali navodila, vašim oblačilom se ne bo nič zgodilo. Proizvajalci večinoma priporočajo ročno pranje oziroma pranje do 30 stopinj. Če imate občutek, da se pri 30 stopinjah ne boste znebili neprijetnega vonja in imate s svojim pralnim strojem dobre izkušnje, ni se vam treba bati tudi pranja športnih oblačil pri 40 stopinjah. Lahko se zgodi, da vam bodo zdržala nekoliko manj časa.  

Sloj oblačil, ki ga imate neposredno na telesu, je dobro oprati takoj po športni dejavnosti, oziroma pustiti perilo posušiti in ga ne puščati v torbi. Tako boste preprečili množenje bakterij in se boste izognili neprijetnemu vonju, ki se ga je težko znebiti.  

Kateri pripravek uporabiti za pranje športnega perila? Odgovor je preprost:  uporabljajte vedno samo gele za pranje. Pralni praški, mehčalci, belila in podobni pripravki lahko poškodujejo strukturo vlaken, kar povzroči poškodbe vaših oblačil. Če ste se na izletu umazali z blatom, takoj po vrnitvi oblačila namočite v mlačno vodo in ne dovolite, da se umazanija posuši.  

Izdelki, ki se neposredno dotikajo telesa, kot na primer spodnje perilo, kratke hlače, majice in nogavice operite po vsaki uporabi, jakne in brezrokavnike ni treba prati tako pogosto. Če imate na primer nepremočljivo kolesarsko jakno in vas je strah, da bo s pranjem izgubila svoje karakteristike, naj vas ne bo strah uporabiti impregnacije.

RAIN SHIELD RE-PROOF (Muc-Off)

Športna oblačila vedno perite s svetlimi oblačili, materiali namreč v večini primerov ne puščajo barve. Če pa na primer črno-belo kolesarsko majico operete skupaj s temnimi oblačili, lahko bela barva posivi.  

Kako perilo ožeti in posušiti?

Pri pranju športnega perila v pralnem stroju preverite, na koliko vrtljajev je nastavljeno ožemanje. Enako kot pri pranju je tudi pri ožemanju dobro prebrati informacije na etiketi. Če boste izbrali program šport, pralni stroj ne bi smel omogočati več od 800 vrtljajev, kar je meja, pri kateri prihaja do poškodb membrane funkcijskih oblačil.  

Športnega perila nikoli ne sušite v sušilnem stroju. Membrane športnih oblačil se pri visoki temperaturi lahko poškodujejo, razen tega, kot je že bilo zgoraj navedeno, naravni materiali se ob visokih temperaturah lahko uskočijo. Zaradi karakteristik funkcijskih oblačil, da odvajajo vlago, se ti izdelki posušijo bistveno hitreje od ostalih oblačil, zato uporaba sušilnega stroja niti ni potrebna. Športna oblačila sušite pri sobni temperaturi na obešalniku. Sušenje oblačil na radiatorju ni idealno, saj je temperatura prav tako kot pri sušenju v sušilnem stroju bistveno višja.   

Določeni sušilni stroji računajo s športnimi oblačili in imajo hladni način sušenja, večinoma z imenom „športna oblačila“ ali „outdoor“, ki je zasnovan tako, da ne poškoduje vaših športnih oblačil. Če pa niste prepričani, da vaš sušilni stroj športnih oblačil ne bo poškodoval, nikakor ne tvegajte. 


Priporočila za konec 

Športnim oblačilom moramo posvetiti posebno pozornost, zato ni primerno odrezati etiket. Čeprav imate občutek, da se vašim oblačilom ne more nič zgoditi, če jih boste oprali pri višji temperaturi, tvegate skrajšanje roka njihove uporabnosti

Če se vam zgodi, da kateri izdelek nehote pristane med navadnimi oblačili in ga operete pri višji temperaturi, na pralnem stroju pa bo ožemanje nastavljeno na višje obrate ali pa ga samo posušite v sušilnem stroju in tega ne opazite, panika ni potrebna, saj se izdelku po enem tovrstnem pranju najverjetneje nič ne bo zgodilo. Kar pa ne pomeni, da ni treba upoštevati posebnosti športnih oblačil in jih prati kot običajna oblačila.  

Za konec pa moj osebni namig za čiščenje notranjosti čelade. Ker se na kolesu znoji tudi glava, dobro je občasno očistiti tudi čelado. Zaradi dostopnih pripravkov zadostuje v čelado enostavno pošpricati peno, ki bo za čiščenje poskrbela sama.

FOAM FRESH CLEANER (Muc-Off)