Kateri zimski dodatki vam ne smejo manjkati?

Tagi:
Kateri zimski dodatki vam ne smejo manjkati?>

Z napredovanjem zime in hladnim vremenom se moramo malo bolje obleci. Razen toplejših nepremočljivih oblačil in funkcijskega spodnjega sloja je dobro, če si pozimi priskrbimo tudi nekatere druge dodatke. Katere? 

Rokavčki, nogavčki 

Rokavčki, nogavčki, prevleke za kolesarske čevlje ... Čemu so namenjeni in kako jih uporabljamo pozimi? Nogavčke lahko pozimi uporabite kot spodnji sloj pod kolesarske hlače. Mogoče vsem ne ustrezajo dolge spodnje hlače pod kolesarskim vložek, zato so nogavčki ustrezna opcija za preprečevanje odrgnin, a tudi premraženih mišic na nogah.  

Zimske prevleke za kolesarske čevlje so primerna izbira, če ne nameravate samo zaradi nekaj izletov kupiti  zimskih kolesarskih čevljev. Prevleke bodo omogočile udobje toplih nog, hkrati pa tudi udobje priljubljenih čevljev. 

Zimske rokavice  

Če imate dražja kolesarska oblačila, vseeno pa vas še vedno zebe, najverjetneje bo težava pri rokavicah. Telesna toplota se najhitrejte izgublja iz rok in nog, če vas zebe v roke. Zaradi tega občutite hlad po celem telesu. Pri izbiri zimskih rokavic ni dobro varčevati, splača se vanje investirati več. Ne bodo zadostovale samo poletne rokavice z dolgimi prsti. Ena od opcij so tudi smučarske rokavice, a je z njimi povezana manjša obvladljivost kolesa. 

Naglavni trak, kapa

Sama kolesarska čelada je zasnovana tako, da zrak teče okoli glave, s tem pa se glava poleti tudi hladi. Navedeno pa ni preveč zaželeno pozimi, kadar moramo pogreti tudi ušesa in glavo. Ženske imajo prednost naravnega gretja glave zaradi dolgih las, zato jim za zaščito ušes zadostuje že naglavni trak, pri moških je primernejša uporaba tanke kape, ki ščiti pred mrazom celotno glavo. 

Ovratna ruta 

Čeprav imajo zimske jakne visoke ovratnike, priporočamo tudi uporabo ovratne rute. Ovratne rute so večinoma iz tankega materiala. Lahko jih nadenete še pred namestitvijo čelade. Tako boste poskrbeli, da vam v jakno ne prihaja v okolici vratu hladen zrak. Če so zunanje temperature krepko pod ničlo, ovratno ruto lahko potegnete tudi skozi usta, zaradi tega pa ne boste vdihovali ledenega zraka. 

In kaj še? 

Če se vozite po mokri cesti, pozabite na lepoto kolesa in  namestite vsaj zadnji blatnik. Zahvaljujoč blatniku vam ne bo voda z zadnjega kolesa brizgala neposredno po hrbtu, zato boste lahko uživali v občutku toplote na kolesu nekaj časa dlje. Čeprav je večina zimskih jaken vodoodpornih, po daljšem času in več pranjih lahko prepuščajo vlago. Če se vam ne ljubi po vsakem pranju impregnirati jakne, nadenite preko jakne brezrokavnik proti dežju, s katerim boste na suhem tudi v primeru poslabšanja karakteristik zimske jakne. 

Če se vozite s kolesom pozimi, poskrbite, da bodo zgornji sloji vaših oblačil vodoodporni in odporni na veter. Če želite uživati v daljšem izletu, vzamite s sabo tudi rezervne rokavice in kapo, da boste pripravljeni za primer, da kateri od zgornjih delov oblačil postane vlažen. Med zimskimi izleti poskusite izpustiti postanke za kavo ali obisk drugih notranjih prostorov za počitek.  V kavarni se sicer pogrejete, ko pa prostor zapustite, občutek hladu bo večji kot pred postankom.