Michal Procner – Moja pot do profesionalnega kolesarjenja

Tagi:
Michal Procner – Moja pot do profesionalnega kolesarjenja>

Živijo kolesarji! Moje ime je Michal Procner in prihajam iz Hornej Vsi blizu Kremnice. S športom se ukvarjam od zgodnjega otroštva. V športnem življenju so me najbolj navduševali kolesarjenje, tek na smučeh in kondicijski trening.

ZAČETEK ŠPORTNE KARIERE

Ker prihajam iz bližine mesta Kremnica, kjer so se verjetno vsi začeli ukvarjati s tekom na smučeh, tudi v mojem primeru ni bilo drugače. S smučarskim tekom sem začel pri 13 letih, kar mi je dalo odlično in vsestransko športno osnovo. V mladinskih kategorijah sem postal celo prvak Slovaške republike, tako da je moja kondicija že od otroštva na odlični ravni. V okviru poletnega treninga smo v trenažni proces vključili tudi kolo, na katerem sem vedno odlikoval. 

LJUBEZEN NA CELO ŽIVLJENJE

Še preden sem spoznal svojo ženo, sem se pri 14 letih zaljubil v žensko z imenom kolesarjenje. Kot sem že uvodoma omenil, smo kot tekači na smučeh pogosto pri fitnes treningu uporabljali kolo. Tudi moj oče je bil navdušen kolesar, ki je redno tekmoval. Nekajkrat me je s svojimi prijatelji peljal na pot, kjer je razkril, da je moje stanje na precej spodobni ravni, zato me je prijavil na prvo dirko. V 14. letu sem absolviral svoj prvi MTB maraton v Dubnici nad Váhom, kjer sem se kot 14-letni "fazan" uvrstil na 14. mesto med starejšimi na kratki progi. Ta rezultat je sprožil idejo, da bi zapustili tek na smučeh in se ukvarjal naprej kolesarjenju na višji ravni.

ISKANJE TALENTOV

Takrat je bilo na Slovaškem ustanovljeno tekmovanje osnovnih šol, ki se je imenovalo Državno kolesarsko tekmovanje Antona Tkača. Zmaga v regionalnem krogu mi seveda ni predstavljala težav, zato sem napredoval v državni krog, kjer sem zasedel 4. mesto. Ker pa sem se rodil leta 1990, je slovaško kolo zmagal naš legendarni kolesar Peťo Sagan.

 „VOHANJE“ K VELIKEMU KOLESARJENJU

Leta 2006 je bil v Žiari nad Hronom ustanovljen kolesarski klub, kjer sem začel v kategoriji kadetov, tu pa sem že zares začel kolesariti na visoki ravni. Na odlični splošni podlagi je bil tek na smučeh dobro graditi, zmogljivost pa je miljnimi kilometri. Že v prvem letu sodelovanja v cestnem kolesarstvu sem prišel v reprezentanco Slovaške republike, kjer je bil takrat Peťo Sagan že vodja in "mazavec". 

 TRI USPEŠNA LETA

Po končani kadetski kategoriji in prestopu med mladince sem ustvaril stabilno zmogljivost, medtem ko sem bil član državne reprezentance in sem se redno uvrščal v TOP 3 slovaškega pokala. Gusarski trik mi je uspel leta 2008, ko je moj nastop dosegel vrhunec, in teden dni po tem, ko je Peter Sagan postal svetovni prvak MTB XC, sem ga premagal v kronometru posameznikov na cesti, in takrat sem postal prvak Slovaške. Leto 2008 je bilo zame najboljše, na dirkah svetovnega in evropskega pokala se nisem izgubil, kjer sem se na evropskem pokalu uspel uvrstiti v TOP 10. V svetovnem pokalu sem takrat zasedel 50. mesto na svetovnem prvenstvu , kar je bilo za naše razmere odlično.

PREHOD DO MOŠKE KATEGORIJE IN PADEC NA DNO 

Na podlagi odličnih rezultatov sem se pridružil podjetju DUKLA Trenčín. Na spomladanskem taboru se nisem dobro počutil in moja zmogljivost je čez noč popolnoma izginila. Ker se stanje ni izboljšalo, so sledili zdravniški pregledi, kjer so mi diagnosticirali prebolelo mononukleozo in Gilbertovo bolezen ter mi priporočili vsaj enoletni odmor od dirke. Seveda, "sem ubogal" in čez mesec dni sem preizkusil amaterske dirke, kjer sem uvrstil v TOP3. Vendar to ni bila smiselna rešitev, saj je spet sledil padec. Nisem mogel stabilizirati svoje zmogljivosti, bil sem star 19 let in skrajni čas je bil, da se sprijaznimo s tem, da to ne bo šlo profesionalno.

PRIŠIEL JE ČAS ITI NAPREJ

Nekaj ​​časa se je bilo težko sprijazniti s tem, a prišla je prava pot. Začel sem delati, kjer delam še danes. Poleg službe sem začel študirati, izobrazba s poudarkom na telesno vzgojo. 4 leta sem celo delal kot mladinski trener, kjer sem vzgojil tudi dva prvaka Slovaške republike v disciplini kronometra.

 HAPPY END

Trenutno živim urejeno družinsko življenje in še naprej kolesarim na visoki ravni. Imam svoj projekt, kjer imam pod seboj skrbnike, katerim pomagam v procesu treninga. Organiziram tudi majhno kolesarsko ligo in tudi uspešno dirkam v kategoriji masters A v gorskem in cestnem kolesarstvu.

SODELOVANJE S HOLOKOLO

Pred sezono sem si na netu ogledoval kakovostna oblačila, zato sem kliknil stran holokolo.sk, kjer sem poleg super oblačil našel tudi "oglas", kjer se iščejo blogerji za pisanje obetavnega bloga za to spletno stran . Ker imam potrebne izkušnje, nisem okleval in se prijavil, saj bi rad občasno prispeval k blogu s svojimi članki, kjer se bom poskušal osredotočiti na zanimive vsebine. Zato upam, da vam bodo moje objave všeč. Pozdrav Športu.