NAJPOGOSTEJŠE NAPAKE ZAČETNIH KOLESARJIH

Tagi:
NAJPOGOSTEJŠE NAPAKE ZAČETNIH KOLESARJIH>

Eden od nepričakovanih rezultatov pandemije je močna oživitev zanimanja za kolesarjenje. Na cestah in na terenu vidimo veliko več kolesarjev. Nekateri so se po letih z navdušenjem vrnili k kolesarjenju, drugi pa se šele lotevajo tega odličnega športa. Kakor koli že, preizkušanje novih stvari pomeni tveganje za "napake začetnikov". Zakaj se torej učiti na lastnih napakah, ko pa se lahko učimo na napakah drugih? V tem članku boste izvedeli, čemu se izogniti od začetka, da bodo vaša potovanja ubrala pravo pot.

IZBIRA NAPAČNEGA KOLESA

Trenutno je trg prenasičen z različnimi tipi koles. Kot začetnik tega morda ne poznate in lahko izberete napačno kolo v napačni velikosti. Zato je pri izbiri kolesa pomembno upoštevati zgornjo mejo cene, vrsto kolesa glede na vaš najljubši slog vožnje, kot so gorski, cestni, gramozni, e-kolo in izbrati pravo velikost glede na vrsto in višino vaše postave. Trenutno je koles malo, zato, če želite začeti voziti, ne razmišljajte predolgo, ker morda kolo ne boste mogli več dobiti.

SLABI IZBOR SEDEŽA IN NEPRAVILNA PRILAGODITEV PRAVILNEGA POLOŽAJA SEDEŽA

To ste zagotovo že nekateri doživeli - po odhodu se domov vrnete zlomljeni, z bolečinami v hrbtu in sedečih predelih. Razlog je ta, da pri kolesarjenju dolge ure sedimo na kolesu v nenaravnem položaju za telo in se premikamo s pedaliranjem. Takšno gibanje je tudi nenaravno za telo, zato bo osnova za udobno upravljanje izletov, pravilna izbira sedeža in idealna nastavitev sedeža. Preden se odpravite, si oglejte priročnike, kako izbrati pravi sedež in prilagoditi sedež kolesu. Lahko pa se posvetujete s strokovnjaki, ki so specializirani za to težavo.

STRAH IZ PEDALIRANJA

Kot sem že omenil, se pri kolesarjenju premikamo s pedali. Številni začetniki imajo spoštovanje ali strah stopiti na pedale, ker se bojijo zapletov in padcev, zato začnejo trenirati z navadnimi pedali, v običajnih supergah. Vendar superge niso primerea obutev za kolo, ker niso dovolj močni in niso primerni za kolesarjenje. Idealno je kupiti naravnost kakovostne kolesarske čevlje. Kar zadeva samo gibanje, boste brez pedal in čevljev zafiksirali napačen položaj stopala na pedalu in se naučili neprimerno izvajati 360-stopinjski obrat, medtem ko boste pedalirali v tako imenovano kocko. Statistično gledano bo sčasoma kdor hoče učinkovito voziti, stopil na pedale, potem pa mora delati korekcije v slabo zafiksiranih navadah. Pri vrtenju pedalov je pomembno, da ena noga vedno potisne pedal, druga pa potegne nasprotni pedal, česar brez pedalarinaja ni mogoče storiti. Zato se tega ne bojte in si raje takoj priskrbite super kolesarske čevlje skupaj s pedali. To ni nobena znanost - pred prvo vožnjo na varnem mestu izvedite nekaj pripravljalnih vaj, s katerimi boste s takšnega pedala brcnili kolesarski čevelj, in ko boste to enkrat že obvladali, lahko greste na trening.

NEPRIMERNA IZBIRA OBLAČILA

Drug pomemben vidik udobnega kolesarjenja je pravilna izbira oblačil. Kot začetnik pogosto izbirate ne povsem primerno in trpite zaradi več vidikov - bodisi vam je toplo bodisi vas zebe, oblačila se ne prilegajo, podloga za kolesa vas drgne itd. Ta problematika je zelo široka in o njej bi lahko veliko pisali. Izbira pravih oblačil je bistvenega pomena za vlaganje, saj bodo kakovostna oblačila znatno povečala vaše udobje v vseh pogledih. V današnjem svetu obstaja široka paleta lepih in funkcionalnih oblačil iz različnih materialov, ki so zasnovana za različno vreme. Zato vsekakor obiščite e-trgovino holokolo.si, kjer vam bodo strokovnjaki z veseljem svetovali glede tega vprašanja in izbrali oblačila in dodatke glede na vaše posamezne predstave in potrebe.

PRECENITEV SVOJIH KONDICIJSKIH SPOSOBNOSTI

Zelo pogosta napaka začetnikov. Popolno vreme vas bo potegnilo na kolo in vi boste brez predhodnega treninga takoj na polno strigli gran fondo . Domov se boste vrnili povsem izčrpani, s tem, da kolesa ne želite več niti videti. Takšen trening nima smisla, ker se boste počutili "odpadno" in ne boste izkoristili zdravstvenih koristi, ki jih ponuja kolesarjenje. Zato je treba začeti z nižjo intenzivnostjo in razdaljo, s postopno naraščajočo kondicijo pa dodajati intenzivnost glede na obseg treninga. Takšen izlet vam bo prinesel številne koristi za zdravje in lepe izkušnje na sedežu kolesa, medtem ko se boste spet veselili naslednje vožnje.

NEPRIMEREN REŽIM HRANJENJA IN PITJA MED VOŽNJO

Začetni kolesarji med potovanjem ponavadi podcenjujejo vnos tekočine ali hrane, zato lahko "seknejo". To pomeni, da med potovanjem dehidrirajo ali jim zmanjka glikogena, kar povzroči popolno izgubo energije. Sledi popoln izpad energije. Padec glikogena, imenovan tudi hipoglikemija, povzroča "volčjo lakoto" in že sem videl situacijo, ko je kolesar na poti dobesedno jedel travo. Zato se je treba pri načrtovanju treninga ali potovanja v zvezi s tem dobro pripraviti. Poskusite vsako uro vadbe spiti 4 deci vode ali ionske pijače in vzeti vsaj 30 g ogljikovih hidratov, bodisi v obliki palčkee ali športnega gela. Tako med treningom ne boste občutili upada energije in zmogljivosti, zagotovo pa se boste med treningom ali po njem izognili hipoglikemiji in volčji lakoti. Na spletni strani holokolo.si boste našli tudi kakovostno športno prehrano, ki vam bo dala energijo, ki jo potrebujete za svoj nastop.

OSNOVNI SERVIS

Začetni kolesarji, pa tudi nekateri izkušeni borci, nimajo osnovnega prenosnega orodja in njihovo usposabljanje se lahko prezgodaj konča z napako, raztrgano verigo ali kakšno drugo težavo, ki bi jo lahko enostavno rešili na terenu. Zato obvezno s seboj vzemite osnovno opremo za popravilo napake, to je kolo, črpalka ali CO2, montkavlji, za kaloše lepilno mleko, za "brezcevni" stenj in odličen pomočnik je večnamenski ključ, na katerem so osnovni šesterokotnik in celo zakovica za verige. Vsa ta orodja "pospravite" v žep na majici ali v majhno vrečko pod sedlom.

Kolesarjenje je zelo lep šport, kjer lahko doživite številne pozitivne izkušnje. Zaradi pravil, ki smo jih omenili v članku, lahko vaši treningi in potovanja postanejo bolj udobni in učinkoviti že na začetku vaše "kolesarske kariere". Če vas katero od vprašanj zanima podrobneje, nam pišite in podrobneje ga bomo obravnavali. Pozdravljen Šport!