Nasveti pri nakupu kolesa iz druge roke

Tagi:
Nasveti pri nakupu kolesa iz druge roke>

Danes je ponudba koles na bazarjih res pestra in si lahko vsak izbere.  Kolesa so v zadnjem času postala najbolj priljubljena prevozna sredstva. V primeru, da želite dobro kolo po ugodnejši ceni, potem je nakup iz druge roke primeren za vas. Pripravili smo za vas nekaj koristnih nasvetov, kaj storiti pri nakupu kolesa iz bazarja.

 1. Ne pozabite, da dvakrat izmerite in enkrat režite. Za nakup kolesa si je potrebno vzeti kar nekaj časa, že pred samim nakupom pa zelo dobro razmisliti o tem, katera vrsta kolesa je za vas primerna. Tako si lahko ustvarite filter, ki vam bo pomagal pri izbiri že od samega začetka. Na pozabite tudi na to, koliko denarja imate v denarnici.
 • Izberite kategorijo kolesa in njegove osnovne značilnosti - na primer velikost koles, material okvirja itd.
 • Raje kupite ohranjeno rabljeno kolo boljše kvalitete. Zato poiščite najnovejše kolo glede na leto izdelave, tehnologija še vedno napreduje in manj težav boste našli pri rezervnih delih.
 1. Kako prepoznati sumljive znake. Koristni nasveti, ki vam bodo hitro pomagali prepoznati, ali na prvi pogled sanjska priložnost kaže sumljive znake potencialne prevare. Torej, če je ponudba preveč privlačna, in kolo je skoraj novo, malo rabljeno, cena pa neverjetno nizka, verjetno potem nekaj ne štima.
 • Če je le mogoče, iščite ponudbo prek spletnega mesta za kolesarje, kjer lahko običajno vidite profil prodajalca in njegove ocene.
 • Na internetu si lahko brezplačno ogledate ocene prodajalca. Na podlagi ocene prodajalca se lažje odločimo o primerni prodajni ceni in varnosti nakupa.
 • Socialna omrežja lahko hitro odkrijejo prevarante. Če nekdo prodaja popolno koleso in na svojem profilu nima niti ene fotografije s kolesom, je precej sumljivo ...
 • Ne oklevajte in pokličite prodajalca. Po telefonu lahko sprašujete vprašanja in če čutite odmevne ali negotove odgovore, najverjetneje gre za prevaro.
 1. Kadar je pomanjkanje prednost.
 • Majhne praske in poškodovane komponente naj vas ne odvrnijo. Možno se je dogovoriti za boljšo ceno in poškodovan sestavni del si veste zlahka zamenjat.
 1. Če je le mogoče, kolo preizkusite.

 Dogovorite se s prodajalcem in koleso skrbno in natančno pregledajte ter ga preizkusite. Torej, če lahko, se odpravite na majhen izlet.  Vsekakor se splača.

 • V primeru, da kupujete kolo iz tujine, ugotovite, kako vam ga bo prodajalec poslal. Cena prevoza je precej velika in končna cena kolesa je lahko ključnega pomena.
 • Od prodajalca poleg fotografij lahko zaprosite tudi za video, v katerem si lahko ogledate vse podrobnosti.
 1. Pred nakupom preverite. 
 • Raztrgane pnevmatike in zavorne ploščice jasno govorijo. Kolo se je zajelo in lastnik se ga želi znebiti.
 • Kolo obrnite na glavo in preverite spodnjo cev okvirja ter zvare pod trakom za glavo in okoli središča. Če je nekje skrita težava, jo običajno najdete tukaj.

Preverite okvir na razpoke. Zlasti na območju na sredini, zadnjih napereh, priklopu sedeža na zgornjo cev okvirja in blizu sedežne garniture.

 • Preverite vilice za puščanje olja, prekomerno igro v pušicah in stanje mazalk

 

 • Pri zaviranju preverite tesnilo na ročici in pretok olja. Poskusite premakniti ročico v bolj oddaljen položaj, če jo potisnete do konca, je verjetno prezračena.
 1. Ko gre za "denar", so le redki ravnodušni.
 • Zlasti pri dražjih modelih podpišite kupoprodajno pogodbo s prodajalcem. Imeli boste osnovne podatke o prodajalcu in celotna transakcija bo dobila več pravnih kontur..
 • Način plačila naj bo dogovorjen vnaprej, da se izognete neprijetnim situacijam. Če denar pošiljate v tujino, uporabite PayPal. To je enostavno, hitro, preverjeno in brez težav. Vračilo lahko zahtevate tudi prek PayPala. V celoti shranite vsa svoja sporočila, e-poštna sporočila in podatke o plačilu.

Želimo vam srečno roko pri izbiri in veliko srečnih in varnih kilometrov!