Pazite na tatove: 8 nasvetov, kako zaščititi kolo

Tagi:
Pazite na tatove: 8 nasvetov, kako zaščititi kolo>

Na svetu vsako leto ukradejo milijone koles. Večina lastnikov jih nikoli več ne bo videla in večina kolesarjev tatvine sploh ne prijavi na policiji. Preberite 8 nasvetov, kako zaščititi kolo pred krajo.

  1. Varno parkirno mesto

V idealnem primeru kolo shranite v varnem prostoru ali v parkirni hiši. Ampak v večini primerov morate iskati drugačno rešitev v javnem prostoru.

Nevarnost parkiranja kolesa velja na oddaljenem, zapuščenem mestu. Toda tudi parkiranje v prenatrpanem delu mesta, polnega koles, ni zmaga nad tatovi. Uporablja se psihološko-sociološki pojav: Bolj ko so ljudje priča dogodku, ki potrebujejo pomoč, manj verjetno je, da bo kateri od njih pomagal.

Kolo parkirajte vedno na vidnem mestu, kjer ni niti gneče niti ni zapuščeno. Poleg tega ni priporočljivo vsakodnevno parkiranje na istem mestu. Če je le mogoče, namestite koleso v vidni kot varnostne kamere. Razmislite tudi o tem, kje, komu in kdaj objavljate fotografije svojega kolesa.

  1. Visoko kakovostna ključavnica

Kolesarsko ključavnico lahko kupite za manj kot 10 evrov, vendar je zaščita kolesa v vrednosti več kot sto evrov zelo preprost način preprečevanja tatvine. Ko kupujete ključavnico, razmislite, ali imate raje način zaklepanja ključa ali številčno kodo. Lahko izgubite ključ in pozabite kodno številko. Upoštevajte tudi prenosnost ključavnice, ki jo potrebujete, in kje jo želite uporabiti.

Najcenejše ključavnice in kabli so preproste, lahke, enostavne za prenašanje in shranjevanje. Toda tat bo uganko rešil v nekaj sekundah. Lahko je nekoliko zapleteno, če v okvir dodate ključavnico, ki tehta tudi več kot en kilogram.

Verižne jeklene ključavnice ali ključavnice iz titana, zložljive ključavnice in ključavnice „U“ so varnejše. Pomanjkljivost je njihova višja cena, teža ali slabša zmogljivost skladiščenja. Tudi ti lahko tatova premagajo, vendar potrebujejo več časa in hrupa. Zato je idealno kombinirati več vrst ključavnic in zaščititi okvir in kolesna kolesa.

  1. Vedno na varnem

Tudi če boste želeli le napolniti tekočino v svojo steklenico ali pa boste morali odskočiti na bencinski črpalki, nikoli ne puščajte kolesa „kar tako“. Večine kraje koles tatovi ne načrtujejo in zgolj izkoristijo priložnost.

  1. Registrirajte svoje kolo

Registracija kolesa v zbirko podatkov je dobra preventiva. Vsako kolo ima svojo serijsko številko, vendar se ne uporablja tako kot pri avtomobilih. Namen registracije je preprečiti prodajo ukradenega kolesa ali ga vsaj zakomplicirati. V evropskih državah različne institucije podpirajo tudi različne zbirke podatkov. Na Češkem in Slovaškem se lahko na primer registrirate v sistem CEREK (Centralni register koles).

  1. Inteligentne tehnologije

Če imate res dragoceno kolo, poiščite dražje tehnologije. Alarm, ki pošlje sporočilo na vaš mobilni telefon. Neviden GPS lokator, ki je lahko videti kot običajna luč na kolesu ali sedežu.

  1. Grdo ali lepo kolo

Stara in dotrajana kolesa so manj privlačna. Lahko ga rahlo polepite s trakovi ali nalepkami, ki rahlo zmanjšajo njegovo vrednost.

  1. Zavarovanje kolesa

Je zavarovanje koles sploh smiselno? Tako kot vsaka novost je tudi zavarovanje koles in kolesarjev pri nas prebudilo predvsem nezaupanje in dvome. Za razliko od avtomobila zavarovanje koles ni obvezno. Vendar pa je odlična rešitev za nekatere strastne kolesarje. Lahko se kombinira z nezgodnim zavarovanjem na kolesu.

Podrobno preberite vse pogoje zavarovalnice. Kaj vključuje zavarovanje koles in kolesarjev, kdaj  zavarovanje krije škode zaradi prometne nesreče, poškodovanja kolesa ali zaradi prometne nesreče z vozilom. Nekatere zavarovalnice ponujajo tudi 24 urno asistenco.

  1. Ne kupujte ukradenih koles in delov

Nikoli ne kupujte rabljenih prek interneta, če sumite, da gre za ukradeno kolo ali ukradene rezervne dele za kolesa. To bi še več spodbudilo tatove in črni trg.