Razmišljate o nakupu MTB-ja? Tu je nekaj nasvetov za vas!

Tagi:
Razmišljate o nakupu MTB-ja? Tu je nekaj nasvetov za vas!>

Zaradi neskončnega števila ponujenih možnosti za nakup gorskega kolesa se ta postopek lahko zdi zapleten. Kolesa, nekatera z vzmetenjem, druga brez, različne velikosti koles in materiali okvirja, nato pa še vsi različni slogi vožnje. Katero pa izbrati? 

Gorsko kolesarjenje se je dramatično razvilo od prvih množičnih gorskih koles v osemdesetih letih. Današnja gorska kolesa so neverjetni stroji, namenjeni uživanju in zabavi na vseh različnih poteh. Da bi kar najbolje izkoristili svoj proračun, je pomembno razumeti osnove oblikovanja gorskih koles, razmisliti o svojem slogu vožnje, spretnostih in na katerih stezah boste verjetno porabili večino svojega časa. Pri odločitvi za pravi tip gorskega kolesa morate upoštevati še veliko drugih dejavnikov, od cene do posameznih komponentov, ki sestavljajo vaše kolo.

Ali poskušate ugotoviti, katero gorsko kolo je primerno za vas? Tu so osnovni nasveti, kako to storiti: 

Tip kolesa: različni načini vožnje zahtevajo različne vrste koles, zato morate razmisliti, kje in kako nameravate najprej voziti.

Ključne lastnosti: Osnove so vzmetenje, velikost koles, materiali okvirja, krmarjenje in zavore.

Udobje: nenazadnje poskrbite, da vam kolo dobro ustreza. Najbolje je, da kolo osebno preizkusite v trgovini ali ga preprosto najamete.

VRSTE GORSKIH KOLES

 

TRAIL BIKE

Trail vožnja je verjetno najpogostejši slog gorskega kolesarjenja, saj ta kategorija ne temelji na nobeni posebni vrsti dirkanja. Če vas zanima srečanje s prijatelji na lokalni progi in se voziti v kombinaciji vzpona in spusta, potem je to slog za vas. Kolesa v tej kategoriji dajejo enak poudarek zabavi, učinkovitosti in primerni skupni teži. Seveda vam ni treba pozabiti na pravilno opremo za trail bike. Ali nahrbtnik za daljša potovanja, v katerega lahko spravite vse, kar potrebujete, ali udobna kolesarska oblačila v obliki trail kratkih hlač in ohlapnega dresa.

Parametri: 

 • Trailova kolesa so dostavljena s 27,5 “ali 29“ kolesi. Vzmetenje je lahko od 120 mm do 150 mm (spredaj in zadaj).
 • Geometrije priklopnih koles so značilne za "nevtralne" kote glave (66 ° ali 68 °), vendar se razlikujejo glede na različne sloge vožnje.
 • Pnevmatike na trail kolesih dosegajo ravnovesje med trajnostjo, vlečno silo in učinkovitostjo kotalnega upora. 

(Opomba Kot glave je kot, ki ga glava cevi tvori s tlemi. Strmejši kot glave cevi na splošno kaže, da se bo kolo hitreje zavrtelo, bo živahnejše in se bo bolje vzpenjalo. Spodnji kot na splošno kaže, da bo kolo zagotavljalo boljšo stabilnost pri visokih hitrostih, vendar tudi ne bo idealno pri vzpenjanju.)

CROSS COUNTRY (XC) KOLESA 

Gorska kolesa XC so narejena za voznike, pri katerih je zmogljivost pedaliranja glavna prednostna naloga. To so stroji za drvenje na vrh hriba, ki so izpopolnjeni za vzdržljivost in učinkovitost. Geometrija crossnih koles je najbolj podobna cestnemu kolesu. Osredotočenost na učinkovitost in majhno težo ni brez kompromisa. Gorska kolesa XC so odlična za kolesarje, ki bodo kmalu vozili dolge kilometre, in za tiste, ki se raje vzpenjajo kot spuščajo. Kolesarji XC imajo za popoln prenos energije in moči raje trdne čevlje za gorsko kolesarjenje s kakovostnim, trdnim podplatom, ki vas v zadostni meri zaščitijo tudi med vožnjo po zahtevnejših skalnatih terenih.

Parametri:

 • Sodobna kolesa XC uporabljajo največjo velikost koles gorskih koles – 29“
 • Izjemno lahka oblika z gibom 120 mm ali manj, gre za najlažja gorska kolesa doslej.
 • V nekaterih primerih so v tej kategoriji prednostni hardtaily ("fiksnik" - samo sprednje vzmetenje).
 • Daljše medosne razdalje, strmi koti glave (69 ° ali bolj strmi) kot tudi daljša stebla dajejo kolesarjem možnost učinkovitejšega vzpenjanja po hribih.
 • Verjetno je, da imajo prednost pnevmatike na teh kolesih z zmanjšano težo,                učinkovitostjo in hitrejšim kotalnim uporom pred oprijemom, nadzorom ali vzdržljivostjo.

 

ALL MOUNTAIN ALI ENDURO KOLESA

To kategorijo bi lahko poimenovali postaven brat trail kolesa. All- mountain "bajki" so središče dirkaškega formata, imenovanega "Enduro", kjer se je treba povzpeti na vrh hriba, vendar se merijo le odseki za spust. All- mountain ali enduro gorsko kolo je odlična kombinacija, če ste pripravljeni pravilno stopiti na pedala, a se resnično veselite pravilnega spusta s tehničnimi elementi. Enduro kolo je primerno tudi za kolesarje, ki želijo preskočiti pedaliranje in narediti nekaj krogov v kolesarskem parku ali na kakšnem terenu, dostopnem z žičnico.

Parametri:

 • Kolesa Enduro so dostavljena s kolesi velikosti 27,5 "ali 29" ali celo mešane velikosti z 29 "spredaj in 27,5" zadaj.
 • All- mountain kolesa imajo nekoliko višje gibe sprednjega vzmetenja kot trail-kolesa, in sicer od 140 mm do 180 mm.
 • Geometrija ima raje vožnjo navzdol kot navzgor. Koti glave se gibljejo od 65 ° do 67 °
 • Dolga medosna razdalja, spodnje središče in nižji kot glave so ključni elementi sodobne geometrije vseh gorskih / enduro koles.
 • Pnevmatike vseh teh koles imajo raje agresivne zamaške za zavijanje in oprijem, saj je pomemben del vožnje, da kolo ostane na progi z veliko hitrostjo.

 

SPUSTNE IN FREERIDOVE „POSEBNOSTI“

Spustna kolesa so namenjena strmim, grobim terenom, velikim hitrostim, velikim padcem in skokom. S temi kolesi običajno iščete drugačen način, kako priti do začetka proge, ne glede na to, ali gre peš ali z žičnico. Preprosto s temi kolesi ste prisiljeni iti dol. Če vas daleč ne zanima vzpenjanje navzgor, ampak se želite zabavati po kolesarskih parkih, preleteti progo z velikimi hitrostmi in premagati tehnično zahteven teren, je spustno kolo ravno tisto, kar iščete. Seveda med spustna kolesa spada tudi zaščita telesa in okončin, tj. če kupite kolo za spust, morate pred nakupom kupiti ščitnike, ki vam bodo natančno ustrezali in idealno integralno celado.

Parametri:

 • Sprednje vzmetenje z dvigom od 170 mm do 200 mm (večinoma dvokronske vilice) in zadnje vzmetenje z dvigom od 180 mm do 250 mm, ti parametri spominjajo na nekaj, kar bi lahko videli na tekaških motociklih.
 • Ta kolesa so zelo nizka (nagib glave nižji od 65 °) in imajo zelo nizko težišče, da bi ste bili v strmem terenu in agresivnih loputah in ovinkih na varnem.
 • Pnevmatike na spustnih kolesih so osredotočene na oprijem in vzdržljivost.

VRSTE GORSKIH KOLES

 

Hardtail: Ta kolesa imajo sprednje vzmeteno vilico, ki pomaga absorbirati udarce na sprednjem kolesu, zadnji del kolesa pa nima vzmetenja - hardtail. Hardtaili so ponavadi cenejši od polno vzmetenih koles in imajo manj gibljivih delov (kar pomeni manj vzdrževanja). Večina hardtailov ima možnost zaklepanja sprednjih vilic, kadar razmere zahtevajo npr. ko greste v hribe.

Vozniki XC se običajno nagibajo k hardtailom, ker ta kolesa omogočajo neposreden prenos moči med pedalom in zadnjo pnevmatiko. Nižji stroški in lažje vzdrževanje so dobra izbira za vse, ki želijo začeti z gorskim kolesarjenjem.

Kolesa s polnim vzmetenjem: Obstaja veliko različic polno vzmetenih koles, vendar splošna ideja je, da sprednje vilice in zadnje vzmetenje absorbirajo udarce terena. Ta lastnost drastično zmanjša vpliv na kolesarja, poveča oprijem in omogoča bolj prizanesljivo in prijetno vožnjo. 

Popolnoma vzmeteno kolo lahko absorbira veliko terenskih neravnin, ampak kolo se lahko nekoliko "zaziba" in pri vzponu na hrib boste izgubili del prenosa energije. Posledično ima večina tipov polno vzmetenih koles možnost zaklepanja sprednjega in zadnjega vzmetenja, kar ponuja boljši prenos moči in učinkovitejšo vožnjo po hribih.

Preprosto porabite veliko časa za vsako primerjavo komponentov različnih modelov gorskih koles. Ko torej zožite kandidate in ste pripravljeni izbrati naslednje gorsko kolo, je čas, da se malo zapeljete. Testiranje določenega modela je edini način, da dobite občutek, kako dobro vozi in natančno ustreza vašim zahtevam. Vsaka edinstvena kombinacija geometrije, oblikovanja in konstrukcije daje kolesu različne lastnosti, ki ustrezajo različnim kolesarjem. Poiščite tisto, kar vam ustreza.