Didi Senft - "hudičev" ljubitelj kolesarstva in oblikovalec

Tagi:
Didi Senft - "hudičev" ljubitelj kolesarstva in oblikovalec>

Nemški Dieter "Didi" Senft je verjetno najbolj znan ljubitelj kolesarjenja na svetu. Vsako leto teče ob kolesarjih v rdeče-črnem hudičevem kostumu, rogato kapo in trizobo v roki in ​​z blaznim izrazom v očeh.

Njegova zgodba dokazuje, da so sanje izvedljive. Didi je v mladosti dirkal na amaterski ravni in bil eden najboljših kolesarjev v okrožju. Udeležil se je mirovne dirke, znane kot Tour de France vzhodnega bloka. Toda odrasel je v "nesvobodni" državi in obžaloval je, da se v zahodni svet ni mogel podati s kolesom.

Več kot 25-krat na Tour de France

Po padcu Berlinskega zidu se mu je odprl svet možnosti. Didi je varčeval denar tri leta in leta 1993 je doživel svoj prvi Tour de France. Od takrat je zaradi zdravstvenih težav zamudil le leto 2012. Senft je postal skoraj takoj znan svojim obnašanjem kot "hudič". Hudičev kostum simbolizira pekel in nestrpnost zadnjih metrov pred vrhom hriba ali pred ciljem.

Dieter Senft je ekstravaganten kolesar. Izvirnost, pomešana z ekshibicionizmom, mu pomaga najiti spoznorjev kot so manjša podjetja in finančne donacije njegovih podpornikov. Denar porabi za nizkocenovne kolesarske izlete, saj ima v svoji najboljši formi več kot sto prireditev na leto. Običajno se premika v prav posebnem karavanu.  Spi v njem ali kar na prostem. Med Tour de France šest do osem kilogramov shujša, saj je le konzerve, paštete ali kruh. Več kot deset litrov barve porabi samo za ustvarjanje vzorcev na cesti, še posebej simbolov trizoba. Išče pozabljene dele poti zunaj velikih gneč, da bi imel dovolj prostora za tek. Kolesarji ga jemljejo tako pozitivno kot negativno, nikoli pa ni povzročil resnega trka in se počuti kot član kolesarske družine.

Nekateri se poskušajo "El Diabla" posnemati in ustvarjajo njegove kopije. Izvirnejši pristop je izbral portugalski navijač Riccardo, ki od leta 1996 Tour de France navija v angelskem kostumu. Ampak noben oboževalec ni dosegel takšne slave, kot je Didi Senft, ki je nastopil že v več kot 50 televizijskih oddajah in o njem sedaj pišejo vse priljubljene revije in spletna mesta po vsem svetu.

Muzej kolesarskih zanimljivosti

Hudič je leta 2004 izpolnil še ene sanje in odprl muzej v nemškem Storkowu z več kot 120 kolesarskih zanimljivostmi. Na primer, izdelal je najvišje kolo (808 centimetrov) in najdaljše kolo (38 metrov) na svetu. V kolekciji so tudi največja potujoča kitara na štiri kolesa, največja rikša ali tricikel in nekdanja kolesa slavnih. Posebnost je najbolj noro kolo, ki deluje obratno. Če zaviješ levo se pelješ v desno.

Didi je morda norec, morda genij, vendar ljubi in oživlja kolesarstvo. V prihodnosti ga mogoče nadomestijo vnuki, ki včasih gredo z njim na dirko in se tako spremenijo v majhne "hudičke".