Kako pravilno postaviti kovčke na čevljih?

Tagi:
Kako pravilno postaviti kovčke na čevljih?>

Pri kolesarjenju ni nič bolj pomembno kot noge. Morda se sliši kot grandiozna izjava, vendar z vsako vožnjo ustvarite stotisoč udarcev na pedalih. In kako porabite svoj trud? Čez noge, seveda. Pravilno nastavljeni kovčki na čevljih lahko pozitivno in negativno vplivajo na naslednje: stopala, gležnje, kolena, boke, križ in vse med tem.

NASTAVITVE KORAK ZA KORAKOM 

Na splošno je treba kovčke postaviti tako, da je središče pedala v skladu s stopalom vaše noge - to je biomehanska optimalna nastavitev pedala in učinkovitost prenosa sile. Da se prepričate, da je temu tako, sledite tem preprostim korakom.

    1. Najprej odstranite stare kovčke s čevljev ali si pripravite novo kupljene kovčke.

V tem trenutku je to morda tudi priložnost, da razmislite o opremljanju novih kovčkov, še posebej, če je vaš že precej ponošen.

 1. Obujte čevlje in poiščite trebušček noge.

Prepričajte se, da nosite običajne kolesarske nogavice. Obujte si čevlje in jih privijte kot običajno. Trebušček najdite tako, da s palcem ali nogo stisnete vzdolž notranjega roba čevlja. To bi bilo zelo enostavno najti, saj gre za kostne sklepe, ki štrlijo ob straneh na dnu palca.

 1. Označite trebuh stopala.

Na srednji točki trebuha stopala čim natančneje označite stran čevlja. Če je potrebno, prosite koga drugega za pomoč. Vse to ponovite tudi na drugi nogi.

     4. Narišite črto vzdolž podplata

  Sezujte čevlje in jih položite na ravno površino. Držite npr. ravnilo proti oznaki na čevlju in črto prenesite naravnost navzdol do iste točke na podplatu. Obrnite čevelj in se prepričajte, da je na podplatu vidna vaša oznaka.

  1. Oznako poravnajte z robom kovčkov

  Po privitju ohišij jih sprostite in oznako poravnajte s točko na kovčkih, kjer bo središče osi pedala. Večina kovčkov ima na strani oznako (črto), ki služi kot zareza za označevanje središča osi pedala, zato lahko svojo oznako enostavno poravnate s to zarezo. 

  1. Bočna nastavitev kovčkov

  Potisnite kovčke iz ene strani v drugo, da vplivate na to, kako blizu stopalo paše k srednji osi  kolesa. Če vozite s širokimi koleni na vrhu dvižnega pedala, potisnite kovčke navznoter, da bi premaknili stopalo navzven. Če vozite z ozkimi koleni, na vrhu dvižnega pedala potisnite kovčke proti zunanji strani čevlja in stopala navznoter. Zadnji korak je pravilno potegniti kovčke in z veseljem se lahko odpravite do svojih najljubših krogev.

   BARVNO OZNAČENI KOVAČKI, KAJ TOČNO TO POMENI? 

   Količina volje se določa po različnih vrstah barve kovčkov. Blagovna znamka Look ponuja tri vrste kovčkov: črna je trdna, siva daje mogočnost volje 4,5 °, rdeča pa daje voljo 9 °. Shimano ima tudi tri vrste, le drugače obarvane: rdeče so pritrjene, modre imajo odmik volje 2 ° in rumene 6 °.

   Medtem ko imajo mnogi profesionalni dirkači raje super natančno prilagajanje in minimalno voljo, hobi kolesarjem za udobnejšo vožnjo priporočam uporabo kovčkov z določenim kotom volje. 

   Kovčki se lahko obrabijo ne glede na blagovno znamko. Enako lahko rečemo za pedale, pri čemer nekateri držijo bolje kot drugi. Ne pozabite in enkrat na mesec preverite kovčke, da ne bi zvečer pred veliko opazili prevelike obrabe.