Kolo in hujšanje: kako pogosto in kako hitro kolesariti, da se znebimo odvečnih kilogramov?

Tagi:
Kolo in hujšanje: kako pogosto in kako hitro kolesariti, da se znebimo odvečnih kilogramov? >

Ali lahko shujšam z vožnjo na kolesu? Kako doseči, da bo hujšanje učinkovito, ali je mogoče doseči enak učinek kot npr. s tekom? S kolesarjenjem in hujšanjem je povezanih veliko vprašanj, zato je se bomo posvetili tudi tej temi. 

Kolesarjenje običajno velja za šport, pri katerem hujšanje ni najbolj enostavno. Večinoma zato, ker je vožnja s kolesom počasna, ali prav nasprotno, ker je prehitra. Če intenzivnosti vožnje na kolesu ne posvečamo pozornosti, pri vožnji v klanec napnemo vse moči, navzdol pa se kar spustimo brez vrtenja pedalov. Prav zaradi tega tudi shujšali ne bomo prav nič. Kako torej ravnati, da bo imelo kolesarjenje vpliv na vašo sanjsko postavo. O tem bomo več povedali v tem članku. 

Kako pogosto naj kolesarim?

Na to vprašanje je odgovor preprost. Pogosteje kot se boste s kolesom odpravili, bolje bo za vaše telo. Če boste kolesarili vsak dan vsaj eno uro, boste hujšali bolje, kot pri peturni vožnji enkrat na teden, takšna vožnja pa bo povzročila, da se boste po njej ves teden pobirali. Ne zadostuje kolesariti manj od ene ure, kajti učinkovito kurjenje maščob nastane šele po 20 minutah aktivnosti. 

Ne zadostuje kolesariti manj od ene ure, kajti učinkovito kurjenje maščob nastane šele po 20 minutah aktivnosti. 

Najboljša rešitev za oblikovanje dnevne rutine pri športnih aktivnosti je, da se navadite in se s kolesom vozite v službo. Z začetka bo zgodnje vstajanje mogoče neprijetno. Če pa niste jutranja ptica, lahko se v službo odpravite z vlakom, popoldne pa se domov vrnete s kolesom. Ko boste ta način sprejeli, jutranja aktivnost bo za vas prijeten način za prebujanje.  

Ena od možnosti za pospešitev hujšanja je, da si pripravite zajtrk za s sabo in se v službo pripeljete s praznim želodcem. V tem primeru telo ne bo imelo na razpolago nakopičenih sladkorjev in bo potrebno energijo jemalo neposredno iz maščob.

Kako hitro naj kolesarim?

Pri kolesarjenju, prav tako kot pri nobeni drugi aktivnosti, ne velja, da hitrost poveča porabo maščob. Idealna intenzivnost za hujšanje je vožnja pri tako imenovanem  „aerobnem načinu“. 

Najboljša možnost za določitev intenzivnosti je, da spremljanje srčno frekvenco na monitorju srčnega utripa. Idealno intenzivnost za kurjenje maščobe določite tako, da izmerite svoj maksimalni srčni utrip in in boste ohranjali približno 40-70 % vašega maksimuma. Če je vaša maksimalni utrip 200 na minuto, ohranjajte intenziteto v razponu 80 do 140 na minuto. Če takšnega merilnika nimate, ni ga treba takoj kupiti, zadostuje, če se boste ravnali po pravilu, da se morate pri aktivnosti zadihati, a pomembno je poskrbeti, da tudi pri vožnji v klanec lahko govorite.  

Idealno intenzivnost za kurjenje maščobe določite tako, da izmerite svoj maksimalni srčni utrip in in boste ohranjali približno 40-70 % vašega maksimuma.

Ker mora biti intenzivnost vadbe taka, da vas ne bi ovirala pri govoru, ni najbolj primerna vožnja v strmi klanec. Če se peljete hitro, ne prihaja do kurjenja maščob, porablja se zaloga sladkorjev, hkrati pa se hitreje utrudite


Zdaj smo prišli do razloga, zakaj je kolesarjenje primernejše za hujšanje, če s športom šele začenjate. Malo ljudi, ki so se odločili za hujšanje s pomočjo športa, lahko teče več kot 20 minut, ob tem pa še lahko govori. Če se vam na primer zaradi slabšega vremena ne ljubi peljati s kolesom, bolje je namesto teka na dnevni red uvrstiti hitro hojo, inline drsalke ali plavanje.

Kaj je lahko še v pomoč pri hujšanju?

Ker je kolesarjenje šport, ki je usmerjen samo v okrepitev nog, dobro ga je dopolniti tudi s fitnesom. Vaje za noge niso potrebne, pri fitnesu se posvetite drugim delom telesa, ki jih na kolesu ne izkoriščamo. Zaradi tega si vaše noge odpočijejo, naslednji dan pa se lahko odpravite s kolesom zopet in ne bo prišlo do izpuščanja aktivnosti.   


Da bo vaš trud obrodil želene rezultate, ne pozabite tudi na prilagoditev menija. Če boste ob vrnitvi domov takoj pojedli celo čokolado, najbrž se nikoli ne bo zgodila nobena sprememba vaše postave (razen primera, da ste zelo malo jedli in bo vaš kalorični vnos kljub tablici čokolade v primanjkljaju).

Da bo vaš trud obrodil želene rezultate, ne pozabite tudi na prilagoditev menija.

Obstaja veliko mobilnih aplikacij, ki vam bodo pomagale pri računanju izdanih in prejetih kalorij in boste imeli svoj napredek pod nadzorom. Če potrebujete napotke za prehranjevanje, priporočam branje naslednjega članka, ki se ukvarja prav s hrano pri športu. 

Če se torej nameravate ukvarjati s športom zaradi hujšanja, kolesarjenje je za vas idealna izbira (najbolje v kombinaciji s fitnesom). Vse pa je odvisno od vašega življenjskega sloga, kajti ena urica na kolesu nikakor ne bo rešila težave. Poskusite namesto dvigala ali tekočih stopnic uporabiti navadne stopnice, zvečer pa namesto sedenja pred televizorjem opravite nekaj razteznih vaj. Če pa imate poln želodec in bi vseeno še kaj sladkega pojedli, namesto čipsov ob filmu poskusite z narezano zelenjavo. Sčasoma se boste teh malih sprememb navadili in se boste počutili bolj zdravi in polni energije.