V katerih formacijah vozi kolesarski peloton?

Tagi:
V katerih formacijah vozi kolesarski peloton?>

FORMACIJE PELOTONA

V zadnjem članku smo razpravljali o osnovnih pravilih, ki jih je treba upoštevati, če začenjate voziti s kolesarskim pelotonom. Ko si enkrat osvojite ta osnovna pravila in vam vožnja v skupini kolesarjev ne predstavlja težav, je čas, da spoznate osnovne kolesarske formacije, v katerih se lahko "paket" kolesarjev giblje. Poznavanje osnovnih formacij je pomembno z vidika varnosti in učinkovitosti skupinskega treninga. 

FORMACIJA ZA SEBOJ

 • Skladiščenje kolesarjev - kolesarji, ki vozijo v takšni formaciji, se v tesni zanki premikajo drug za drugim. Redno se izmenjujejo na vrhu pelotona v skladu z dogovorjenimi intervali ali ciljnim tempom skupine. 
 • Kdaj vključiti takšno formacijo? - ta formacija je primerna v krajih, kjer je cesta ozka in brez robnika, ali če ste se na poti srečali v neparnem številu, idealno do 10 članov.
 • Pomanjkljivosti formacije - če greste v formaciji več kot deset zapored, bo vaš peloton dolg približno 17 m, vozniki pa bodo imeli težave pri prehitevanju na varen način. V praksi to zagotovo veste - v večini primerov je tako, da tudi če je avto na nasprotnem pasu, ga voznik, ki je pred vami, preprosto ne spoštuje in ne glede na vas začne prehitevati. Ko ugotovi, da tako ne bo šlo, se vam dobesedno potisne v vašo formacijo. Tako vas bo v najboljšem primeru "le" ogrozi. Če se vas na potovanju udeleži več kot 10 kolesarjev, je primerno razmisliti o drugi formaciji ali se razdeliti v več manjših skupin.

FORMACIJA DVOJČKA 

 • Skladiščenje kolesarjev – kolesarji, ki se vozijo v takšni sestavi, se premikajo po dva.
 • Kdaj vključiti takšno formacijo? - ta formacija je primerna na široki cesti z dovolj širokim robnikom pri pelotonu, ki ga sestavlja 10 ali več kolesarjev. 
 • Prednosti te formacije - v razvitih državah je takšna formacija ustanovljena celo v Zakonu o cestnem prometu, kajti pri tvorbi dvojčkov se dolžina vašega pelotona prepolovi. Ker v tej sestavi vedno vozita dva ob sebi, zavzamete na cesti toliko prostora kot vozilo samo. Posledično vas morajo vozniki spoštovati in prehitevati kot vozilo, torej le takrat, ko se na nasprotnem pasu v resnici nič ne dogaja. Tako se bo vaša varnost v prometu hitro povečala. A v praksi je videti, da na vas trobijo, nekateri dobri fantje vas poškropijo z vodo v brisalcih, morda boste slišali celo nekaj "toplih besed" vulgarne narave.
 • Pomanjklivosti formacije – preverite, ali je takšna formacija zakonita v državi, v kateri vozite.

FORMACIJA STRANSKEGA VETRA

 • Skladiščenje kolesarjevnjegovo načelo je, da kolesarji vozijo v stranskem vetru in so diagonalno položeni na cesto v smeri, s katere strani piha veter.
 • Kdaj vključiti takšno formacijo? - v praksi je vključen v dolge odseke, kjer se skupina premika proti vetru, ki ima stranski značaj.
 • Kako se oblikuje takšna formacija?-  tvori ga rahlo upogibanje od ravne črte za kolesarjem, ki gre pred vami, proti nasprotni strani vetra. Če torej čutite odpor z desne strani, se boste za kolesarjem pred seboj pomaknili bolj v levo in obratno.
 • Prednosti formacije – zelo učinkovita formacija v boju proti stranskim vetrom.

FORMACIJA VRTILJAK

 • Skladiščenje kolesarjevnjegovo načelo je, da kolesarji vozijo za njimi.
 • Kdaj vključiti takšno formacijo? - v praksi je vključen v dirke ali intervalne treninge, da razvije največjo intenzivnost. 
 • Kako nastane vrtiljak?kolesarji se izmenjujejo v kratkih intervalih, pričemer konico potegnejo z največjo intenzivnostjo. Nato kolesar takoj po izmenjavi čim hitreje pade v zadnji položaj.
 • Prednosti formacije – učinkovita in zelo hitra formacija.
 • Pomanjklivosti formacije – kondicijski in tehnično zahtevna, primerna za napredne kolesarje.

V tem članku ste izvedeli pomembne informacije o kolesarskih formacijah, s katerimi se lahko srečate med skupinskim izletom ali dirko. Ne glede na to, katero izmed omenjenih formacij na treningu izberete, bodite pozorni predvsem na varnost. Pozdrav športu!