ZAČETKI V KOLESARSKEM PELOTONU>

Končno nam je uspelo nadzorovati stanje pandemije in počasi se bomo lahko spet začeli srečevati na množičnih kolesarskih izletih ali prireditvah. Veliko vas je med pandemijo navdušilo kolesarjenje in nakup super stroja, na katerem ste med lockdownom zbrali veliko ur individualne vožnje. Verjetno vam je dovolj samostojne vožnje in nastal je čas, da nadaljujete in greste naprej, pri tem pa želite probati skupinsko vožnjo. Morda rečete: "Kakorkoli, to ni nič, pridružil se bom skupini in vse bo dobro", saj pri gledanju vaših najljubših dirk po televiziji takšna vožnja sploh ni videti težavna.

Pozor - preden se odločite za vožnjo v večji skupini kolesarjev, morate poznati osnovna pravila in jih spoštovati. Vožnja s kolesarskim pelotonom je vsekakor ena izmed odličnih izkušenj z adrenalinskim značajem, ki bi jo moral doživeti vsak kolesar. Če razmišljate o vožnji s kolesarskim pelotonom ali ga že vozite, a pogosto so znaki, ki vam jih kažejo vaši sopotniki, španska vas za vas, preberite naslednje vrstice.

ODGOVORNOST IN KONCENTRACIJA

Poleg lepe in adrenalinske izkušnje je kolesarjenje v kolesarskem pelotonu odgovorna dejavnost. Iz lastnih izkušenj priporočam, da poiščete skupino, v kateri bodo izkušeni borci, ki vas bodo znali med prvimi koraki v paketu dovolj voditi. Hitro boste razumeli osnovne dejavnosti in pridobili potrebne spretnosti za takšno vožnjo.

Zavedajte se, da se boste gibali v skupini kolesarjev, ki se v tesnih sklopkah vozijo v razmeroma visoki hitrosti za sabo. V takšni vožnji niste odgovorni samo zase, ampak tudi za druge. To pomeni, da če se zmotite, bo celotna skupina občutila posledice. Če se torej odpravljate na skupinsko vožnjo, je izredno pomembno, da ste med celo vožnjo previdni in popolnoma osredotočeni.

KOMUNIKACIJA V PELOTONU

Sama komunikacija je zelo pomembna za varno vožnjo kolesarjev v pelotonu, ki običajno poteka z uporabno gestikulacijo. O posameznih dejavnostih bomo razpravljali v naslednjih vrsticah.

POZICIJSKA VOŽNJA V PELOTONU

Največja prednost kolesarjenja v skupini je, da turbulentni zračni tok izkoristite v svojo korist. To pomeni, da se bo vaša skupina gibala s tekočim tokom, kar pomaga zmanjšati odpornost na okolje. To vam omogoča hitrejše premikanje z manj napora. Med takšno vožnjo se boste vedno menjavali v pelotonu v različnih položajih:

  • Položaj na vrhu pelotona - najbolj odgovoren položaj, ker vodite peloton kolesarjev, ki so takoj za vami. Imajo omejen pogled na cesto, zato je treba izbrati         idealno progo in poslati jasne signale o stanju na cesti.
  • Položaj v sredini pelotona - v tem položaju je pomembno, da zaupate kolesarjem pred vami in se pustite voditi. Ni vam treba biti živčen, vse, kar morate storiti, je pilotirati kolo in še naprej s gibi deliti signale, ki prihajajo z vrha.
  • Položaj na koncu pelotona - v tem položaju je tudi pomembno, da zaupate kolesarjem pred seboj in se pustite voditi. Tu je pogled omejen, zato vam tudi ni treba biti živčen - le pilotirati morate kolo, signalov, ki prihajajo iz vrha, ni treba več deliti. Kar zadeva trening, je to najbolj udoben položaj, kjer se lahko nekaj časa sprostite.

NE POKRIVAJTE KOLES 

To je eno najpomembnejših načel za skupinsko vožnjo v kateri koli formaciji, kajti če prekrivate kolo s kolesarjem pred seboj in on naredi nepričakovan premik, boste si prekrižali kolesa. Zelo verjetno se bo zgodilo, da pristanete na tleh. Zato vedno vozite s celim kolom za kolesarjem, ki vozi pred vami.

PRIKAZANJE JAME

Naše poti lahko primerjamo z ementali - luknjami, lukenj in jam je tu veliko, zato je treba med vožnjo na čelu skupine izbrati najboljšo možno progo. Prav tako je treba opozoriti kolesarje, ki vozijo za vami, na odsek, kjer se nahajajo neravnine. Ta dejavnost je zelo preprosta - s prstom ali roko pokažete na mesto, kjer bodo luknje, hkrati pa takoj izberete idealno progo.

Usmeritev mora sprožiti verižno reakcijo v vlaku - vsi kolesarji, ki vozijo zapored, bodo pokazali na odsek, kjer se nahajajo jame. Celoten paket se nato premakne po idealni progi, ki jo je izbral kolesar na vrhu. Nihče od kolesarjev sploh ne bo začutil, da je prišlo do težave. Jame je treba pokazati vnaprej. Ker če se ta operacija ne izvede pravilno, obstaja tveganje za tako imenovani izmet jame, ki lahko privede do okvare.

ZNAK ZA SPREMINJANJE SMERI VOŽNJE

Slengovsko pravimo tudi kažipot. Ta znak enostavno dajemo enostavno pred mesto, kjer bomo zavili ali bistveno spremenili smer vožnje. Z ustrezno iztegnjeno roko bomo pokazali na stran, na katero bomo zavili.

Z varnostnega vidika je znak podan pred samo dejavnostjo, ker na primer za varno prečkanje križišča z 90-stopinjskim ovinkom treba "krmilo" držati z obema rokama.

OBHOD OVIR 

Med vsako vožnjo se zgodi, da mora peloton obiti oviro. Gesta za obhod ovir so prikazana na naslednji način - desno roko postavite v položaj za hrbtom in mahnete na stran, kjer boste oviro obšli.

POZOR STOJIMO

Zelo pomemben znak, kajti kot skupina vozite z veliko hitrostjo bodisi v mestu, kjer vas lahko semafor najpogosteje ustavi, bodisi zunaj mesta, kjer vas lahko ustavi nekaj nepričakovanega. Ne glede na razlog, vedno potrebujete nekaj časa, da varno ustavite skupino. Ta znak mora torej priti dovolj vnaprej in odločno.

Izvajate ga lahko na več načinov. Prvi način je dvig desne roke z odprto dlanjo. Poznamo pa tudi druge načine, na primer desno roko položite pod kot 90 stopinj v komolcu navzdol ali navzgor, medtem ko je dlan spet odprta. Ta signal je zelo pomemben in ga je dobro, odvisno od okoliščin, poudariti z močnim vzklikanjem besede "stop".

POZOR, GREM S SEDLA

Pri tem je statistično zabeleženo največ nesreč, katere se, paradoksno, zgodijo v smeri navzgor. To je zato, ker ko se premaknete iz položaja na sedlu v položaj iz sedla, nekoliko upočasnite. Če kolesarji za vami niso pripravljeni na to, jim vržite val, ki lahko kolesarje za vami pomete na tla. Zato, vedno, ko ste v skupini, jasno povejte, da se boste vozili s sedla.

Signal se ponovno daje na več načinov. To najpogosteje naredimo z zamahom dlani navzgor ali z mahanjem obeh komolcev.

KAKO IZMENJUJEMO 

Pri vožnji v paketu, se kolesarji redno izmenjujejo na vrhu pelotona. Hkrati grejo skozi vse položaje v paketu. Glede skupinskih treningov je na začetku vedno določen interval izmenjave, npr. po 3 km. To pomeni, da se po 3 km na vrhu pelotona kolesar izmenja. Ta dejavnost se izvaja na naslednji način - sem na vrhu pelotona, čas je, da se izmenjamo, pogledam za seboj in ocenim, kako so naloženi kolesarji in ali mi tisti, ki vozi za mano, slučajno ne pokrije kolo.

Dejansko shranjevanje paketa temelji na obliki, v kateri vozimo. Vidim, da so kolesarji zaradi bočnega vetra postavljeni bolj desno, zato zamaham z desnim komolcem, povečam hitrost za približno 1 km / h in prestopim v levo. Nato počasi padam na konec skupine, kjer se ji pridružim na koncu.

Ta ista načela veljajo za zrcaljenje le, če embalažo postavite na nasprotno stran. Pomembno načelo pri prihodu na vrh je, da nikoli ne pospešite tempa, ker ima tisti, ki se izmenja pred vami, intenzivnejšo fazo s potegom pelotona. Če mu po izmenjavi pospešite, mu ni več treba ostati v skupini. Priporočljivo je, da vrh zapustite zunaj dogovorjenega intervala, če niste sposobni vzdrževati določenega tempa skupine. Tu vam priporočam, da na koncu paketa izpustite nekaj vrhov in si opomorete.

POZOR IZCEDEK IZ NOSA, SLINA 

Ker smo ljudje, imamo svoje fizične potrebe, ki nas ne obidejo niti takrat, ko vozimo kolo. Kar se tiče dejanske realizacije pljuvanja in izločanja telesnih tekočin velja naslednje pravilo - pokažem signal za izmenjavo, zapustim formacijo, pridružim se koncu pelotona, opravim potrebe in se nato spet premaknem in postavim tja, kjer sem bil. Bodite previdni pri tem, zlasti v tem pandemičnem obdobju.

JEDENJE IN PITJE 

Med kolesarskim treningom je treba redno polniti tekočino in energijo s hrano. To se v gibljivem vlaku naredi na primernem mestu, najbolje na ravnini. Kar zadeva dejansko realizacijo v formaciji pelotona, je dobro jesti in piti, ko se vozite na koncu skupine.

BODITE V PELOTONU ZVEZDA 

Če obvladate ta osnovna pravila, se v pelotonu ne boste počutili varno le vi, temveč boste tudi zanesljiv partner celotni ekipi. In če želite poleg odgovornega vedenja še bolj zasijati, ne pozabite pregledati naših barvitih modelov najnovejše kolekcije :)

V tem članku ste izvedeli osnovne in pomembne informacije, s katerimi se lahko srečate med skupinskim izletom ali dirko. Ne glede na to, ali gre za skupinsko ali individualno vožnjo s kolesom, ne pozabite na najbolj dragoceno gesto - pozdrav prihajajočih kolesarjev. Upam, da vam je bil naš članek všeč in pozdrav športu!