TEST: Termo majica UYN Evolutyon>

To sezono sem stavil na kakovostna zimska oblačila in iz Holokolo sem dobil zimsko jakno Santini Vega Xtreme. Vendar pa sama jakna morda ne bi delovala pravilno brez kakovostnega termo spodnjega perila, zato sem izbral majico z dolgimi rokavi podjetja UYN iz linije Evolutyon. Ali me ta kombinacija dovolj ščiti pred "nevšečnostmi" zimskega vremena, si preberite v naslednjem članku. 

 

UYN Evolutyon parametri:

  • TEHNOLOGIJA: HYPERMOTION, DRYLIGHT, HEATMEMORY, FEELINES, COOLVENT
  • UPORABA: univerzalno
  • NAJNIŽJA TEMPERATURA: -10°C
  • NAJVIŠJA TEMPERATURA: +5°C
  • SEZONA: jesen, pomlad, zima
  • MODEL: dvignjen ovratnik
  • DOLŽINA: dolg rokav
  • MATERIAL: DUAFIL, NATEX, poliamid, polipropilen, elastan

Unboxing

Po oddaji naročila sem že naslednji dan dobil svojo termo majico. V paketu se nahaja originalna škatla, v kateri je majica lepo zapakirana. Na škatli je veliko drugih dragocenih informacij o izdelku. To mi je zelo všeč, saj imam že na podlagi tega občutek, da sem kupil kakovosten izdelek od res kakovostnega podjetja. 

Prvi občutki

Ko sem majico vzel iz škatle, sem bil zelo navdušen nad njenim dizajnom. Izbral sem svojo najljubšo črno barvo. V tej barvi je ta termo izdelek videti brutalno dobro. Poleg tega ima bele napise z logotipom podjetja, ki se odlično ujemajo. Je lahka in prijetna na otip. Izbral sem velikost L, ki je tudi moja velikost oblačil. Termo majico sem si takoj oblekel in prilegala se mi je res odlično. Všeč mi je, da nima šivov in da imam zaradi inovativnega kroja na rokah in ramenih, ki ga podjetje imenuje hypermotion občutek maksimalne svobode gibanja.

Navdušila me je tudi tehnologija coolvent, ki zaradi kanalčkov, ki potekajo po notranji površini, omogoča stalen pretok zraka. Ti kanalčki so tudi vidni in se nahajajo na mestih, kjer se ljudje najbolj znojijo. Majica je zaradi elastana kompresijska, vendar zaradi uporabljenih materialov Natex, 100-odstotnih organskih najlonskih vlaken, občutek stiskanja izgine in v njej se počutim zelo udobno. 

V kakšni kombinaciji treniram?

Termo kombiniram z zimsko jakno Santini Vega Xtreme, ki izpolnjuje parametre drugega in tretjega sloja hkrati. Zato pod njo nosim le en sloj termo spodnjega perila. Tako oblečen se vozim pri temperaturah od 5 do -10 stopinj. 

Zakaj ravno UYN Evolutyon?

Smo v mesecu decembru in temperature dlje časa vztrajajo pod lediščem. Spadam med športnike, ki radi trenirajo bolj intenzivno. Pri tovrstnem kolesarskem treningu je alfa in omega, da telo ostane suho. Če tega ne storite in se med vzponom znojite, vas bo na ravnini ali pri spustu preplavil občutek mraza, kar lahko prezgodaj konča vadbo. 

Pri drugih termo oblačilih se je pogosto zgodilo, da sem se na hribu tako spotil, da termo oblačilo ni uspelo odvesti vsega znoja v naslednjo plast, na naslednjem spustu ali med vožnjo po ravnini pa me je tako prepihalo, da sem začel čutiti neprijeten mraz, zlasti v prsih in hrbtu, in sem se moral vrniti domov. Pozneje sem to rešil tako, da sem v nahrbtnik pospravil več termo oblačil in jih po vzponu zamenjal, s čimer sem se izognil neprijetni podhladitvi. To je bila dobra rešitev, vendar precej nepraktična, zato sem iskal nekaj resnično kakovostnega, kar bi ustrezalo mojim visokim zahtevam. To novost sem opazil v e-trgovini Holokolo in jo na podlagi njenih parametrov naročil.

 

Kako se je termo majica UYN obnesla pri meni?

Glavno razliko od drugih termo oblačil, ki jih uporabljam ali sem uporabljal med vožnjo, vidim v brezšivni tehnologiji in tehnologiji coolvent, ki je po mojem mnenju popolnoma prefinjena in resnično deluje.

Pri tempu, s katerim vozim, se med vzponom vedno precej znojim, vendar se znoj zaradi uporabljene tehnologije ne kondenzira in ne steče po hrbtu in prsih, tako da sem na teh mestih razmeroma suh. Če si pomagam tako, da odpnem zadrgo na jakni, se majica dokaj hitro posuši. Na spustu pa sem se toplotno počutil v redu in termo majica je bil spet pripravljena na napad znoja, ki se je pojavil ob naslednjem vzponu. V zimski sezoni ne pretiravam z dolžino vzponov, pri drugih znamkah pa so bile majice popolnoma mokre in sem jih moral menjati za spuste in ravninske odseke, kar tukaj ni potrebno. Če sem treninge opravljal večinoma na ravnem terenu in z nižjim tempom, sem se domov vrnil popolnoma suh. 

 

Kako se je majica obnesla ob drugih športih? 

Zimski treningi zame niso samo treningi na kolesu, saj se ukvarjam tudi z drugimi aktivnostmi, zlasti s tekom na smučeh in tekom. Zato sem iskal nekaj, kar bi bilo primerno za te dejavnosti. Vemo, da so to bolj intenzivni športi, pri katerih se veliko znojite, zato sem testiral termo oblačilo tudi pri teh športih. 

Tek na smučeh - tu sem se odločil za drugačen zgornji sloj, ekipno jakno, izdelano v slogu Castelli Perfecto RoS. Moram reči, da se je UYN pri tej aktivnosti odlično obnesel in po dveh urah teka na smučeh sem se vrnil k avtomobilu, ko sem se preoblekel, pa sem imel suho telo in celo termo oblačilo samo. Vlažen je bil le zgornji sloj na zadnjem delu. Bil sem zelo zadovoljen.

Tek - ko gre za tek, ne vem, ali obstaja kakšen material, ki 100 % vzdrži, saj je ta dejavnost precej intenzivna in pri teku po ravnini ali po klancu navzdol se ne vozite kot na "bajku" ali tekaških smučeh in ne pridobivate potrebne hitrosti, ki bi lahko prispevala k njihovemu sušenju. Pri teku niti ta termo majica ni delovala in ni odvajala znoja. Po pretečenih 10 km teka po večinoma hribovitem terenu je bila mokra in tudi moje telo je bilo mokro. Vsekakor pa je bila manj mokra kot druga termo spodnja oblačila, ki jih nosim še danes. 

 

Kaj pa zob časa?

V 6 tednih intenzivnega nošenja in pranja majica ni izgubila kompresije, ni zbledela in ni izgubila svojih funkcionalnih lastnosti. 

 

Zaključek

S termo majico podjetja UYN sem zelo zadovoljen. Med zimskim treningom večinoma treniram na kolesu in tekaških smučeh. Pri teh dejavnostih ocenjujem njeno funkcionalnost kot 100 % in bistveno prispeva k občutku udobja pri vadbi. 

 

Odločite se za to, če: Ste športnik, ki rad trenira na prostem v vseh vremenskih razmerah in tudi precej intenzivno ter iščete vrhunsko kakovost v cenovnem razponu od 50 do 100 evrov. 

Prednosti: Cena, oblikovanje, izdelano brez šivov, uravnavanje vlage, primerno za pod smučarska oblačila, funkcionalen material za zimo, odvaja znoj, kombinacija materialov za največje udobje, kompresija. 

Minusi: Dvignjen ovratnik mi je v kombinaciji s športno masko za obraz pritiskal na grlo. Zato bi naslednjič izbral model brez ovratnika.