5 NASVETOV, KI POMAGAJO PRI PRIPRAVI NA PRVO DIRKO

Tagi:
5 NASVETOV, KI POMAGAJO PRI PRIPRAVI NA PRVO DIRKO>

IZBERITE PRAVO KATEGORIJO

Ne glede na to, ali ste cestni ali gorski kolesar, ko razmišljate o svoji prvi dirki, morate najprej izbrati ustrezno kategorijo. Če ste voznik v vrhunski formi, letno prevozite 10.000 km ali več in želite redno dirkati, je primerno, da prosite lokalno kolesarsko zvezo, da izda dovoljenje za dirkanje. Z kolesarsko licenco se lahko nato udeležite dirke ustrezne starostne kategorije. Če vozite manj, a imate srce dirkača, potem obstaja tudi možnost za vas v obliki tako imenovanih "ciklomaratonov". Tu morate le izbrati prave dirke, se prijaviti in lahko greste na dirko.

IZBERITE PRAVO POT

Znotraj ciklomaratonov je običajno na voljo več poti. Poti so glede na težavnost razdeljene od manj zahtevnih do poti, ki jih bodo preverjali tudi strokovnjaki. Zaradi tega nikoli ne precenjujte svojih sposobnosti in izberite pot s parametri, podobnimi običajnemu treningu.

PRI PRIPRAVI VKLJUČITE INTENZIVNOST

Kolesarske dirke imajo zelo specifično vzdušje. Na startu stojite z drugimi kolesarji drugačne zmogljivosti. Po startu dirke, kot pravijo v kolesarskem slengu, gredo takoj "bombe", medtem ko so izbrane izvedbene skupine kolesarjev. Da bi lahko preživeli takšen izbor in ujeli skupino podobnih zmogljivosti, kot je vaša, morate vključiti enote intervalnega treninga, v katerih se osredotočite na razvoj nad pragom laktata. Kdo od vas trenira, ne da bi spremljal srčni utrip in delovanje, je meja, kjer zaradi vadbe in hitrega dihanja ne morete več govoriti.

HRANA IN REŽIM PITJA MED DIRKO

Med celotno dirko boste maksimalno zavzeti, zato boste pod vplivom adrenalina in endorfinov morda pozabili jesti in piti. To je najslabše, kar se vam lahko zgodi med dirko, saj vam bo po približno v eni uri maksimalne zmogljivosti zmanjkalo glikogena, ki bi vas lahko "izklopil". Poleg tega bi samo potovali skozi dirke ali pa bi se morali od njih umakniti. Na dirki kolesarite s polno močjo, zato pojesti nekaj trdnega je lahko kar velik problem. Zaradi tega vam priporočam, da s seboj vzamete energijske gele, ki jih preprosto potisnete v usta in popijete z vodo, medtem ko vam bodo popolnoma napolnili gorivo za vašo najboljšo zmogljivost. Priporočam, da gel jeste vsako uro dirke in poleg pijete samo čisto vodo. Kar zadeva samo pijačo - pijte glede na vaše individualne potrebe. V eni steklenici nosite ionsko pijačo, v drugi pa čisto vodo. Na spletni strani Holokolo boste našli kakovostne gele in pijače podjetja Powerbar, ki jih tudi jaz uporabljam na dirki.

NE POZABI NA OSNOVNE STORITVE

Če niste licencirani dirkač, ki ima na voljo mehansko vozilo, ali po terenu vozite na gorskih kolesih, ne pozabite na osnovna orodja. Vedno primerni so multiključi, pnevmatika, bomba, montkavlji. V primeru okvare je jasno, da na dirki verjetno ne boste zmagali, vendar je vedno bolje dirko končati in jo vzeti kot kvaliteten trening, kot pa ostati nekje v gozdu ali tavati v "zbiralcu" .

Dandanes se je s kolesarskimi prireditvami "raztrgala vreča" in od vas je odvisno, katero boste izbrali. Verjamemo, da vam bo ta članek pomagal pri pripravi na prvo dirko. In na konec, ne pozabite: "Ni pomembna zmaga, ampak sodelovanje!"