5 priporočil za kolesarje v obdobju "koronavirusa"

Tagi:
5 priporočil za kolesarje v obdobju "koronavirusa">

Svet se je upočasnil, vendar se ne sme ustaviti. Bolezen Covid-19 je povzročila to, kar smo doslej videli le v katastrofalnih filmih. Pandemija je upočasnila življenje skoraj po vsem svetu. V mnogih državah so ukinjene družabne, kulturne in športne prireditve. Mestna središča so prazna. Ljudje sedijo doma in čakajo, kaj bo sledilo. Stroge omejitve so pomembne in jih ni treba podcenjevati. Vendar pa obstajajo dejavnosti, ki nam še vedno omogočajo, da globoko vdihnemo in se gibemo tudi brez maske. Ena od možnosti je kolesarjenje.

Kolesarjenje z ekipo je sicer super zadeva, vendar ne izgubi svoj čar tudi kot samostojni šport.

5 PRIPOROČIL NA KOLESO

1. "Osamljeni kolesar"

Vozite se sami ali samo s članom skupnega gospodinjstva. Idealno v gozdu ali mimo vasi kjer je malo ljudi. Zdaj pa res ni pravi čas za vožnjo v skupinah in ustvarjanje pelotona.

2. Vozite previdno in se ne zanašajte na pomoč

Vozite previdno. Medicinsko osebje je trenutno izčrpano do skrajnih robov. Poleg tega so bolnišnice med najbolj tveganimi mesti za širjenje Covid-19, hkrati pa omejujejo gibanje po bolnici. Tako da zdaj res ni pravi čas za "delat frajerja".

Poleg tega nosite rezervno cev ali lepilo in osnovno orodje naprimer črpalko. Če še vedno potrebujete pomoč drugih, vzemite s seboj zaščitno masko ali šal. Kot maska je lahko uporabna je tudi kolesarska ruta.

3. Na zdravje!

Ne pozabite poskrbeti tudi zase! Redno pitje vode je že prvi korak.

Kolesarska termo steklenica bo vzdrževala temperaturo tople pijače kar nekaj ur. Privoščite si tudi vitamine, vendar pazite na nepotrebno uživanje v velikih količinah. Organski cink, približno 10 mg, bo zmanjšal tveganje za virusne bolezni, idealno, da ga zaužijemo zjutraj na prazen želodec. Seveda dobro znana vitamin C (250-500 mg) in selen (0,05 mg) sta učinkovita prehranska dopolnila. Vitamini in minerali si poskušajte priskrbeti zlasti v prehrani. Uživajte čim več polnovrednih živil, zlasti veliko svežega sadja in zelenjave. Upoštevajte, da moramo kljub omejitvam še vedno preživeti nekaj časa tudi  na svežem zraku zato ker potrebujemo sončne žarke za proizvodnjo vitamina D.

4. Dobro se oblecite

Funkcionalna majica, ki odvaja znoj in vas ohranja na suhem je idealna izbira. Ne pozabite tudi na kolesarski dežni plašč za zaščito pred vetrom in dežjem. Pomembna sta tudi kapa in rokavice. Prav v tej izredni situaciji je pomembno, da se ne prehladimo in še bolj ne obremenjujemo zdravstvenega sistema.

5. Poslušajte svoje telo!

Mislite na to, da želite baterije polniti, ne pa prazniti. Zdaj res ni potrebno trenirati preveč intenzivno. Pretreniranost povzroča stres, kar povečuje verjetnost bolezni. Pri visoko intenzivnem treningu se imuniteta oslabi za več ur, kar poveča tveganje za na primer virusne bolezni zgornjih dihal.