Kolesarjenje v temi>

Pred kratkim sem prebral članek o seznamu desetih stvari, ki bi jih moral vsak kolesar narediti vsaj enkrat v življenju. Eden od njih je vožnja v temi. Vožnja v temi je lahko razburljiva, zabavna, a tudi nekoliko bolj nevarna. V današnjem prispevku si bomo ogledali osnovna pravila vožnje v temi in dodali nekaj nasvetov, na katere ne smemo pozabiti.

Kdor se boji (teme), naj ne gre v gozd

Vožnja po cesti ponoči je sama po sebi bolj nevarna kot podnevi. Da ne govorimo o voznikih, ki še vedno mislijo, da kolesar ne sodi na cesto. Zato bom to obsežno vprašanje malo omenil nižje in podrobneje ga bom obravnaval v posebnem članku.

Danes ima skoraj vsak doma več kot eno kolo. Običajno gre za kombinacijo cestnega in gorskega. Če torej razmišljate o vožnji v temi, je po mojem mnenju bolj smiselna izbira gorsko kolo. Tema pri večini ljudi vzbuja skrivnosten in podzavesten strah, kar je paradoksalno lahko motivacija za kolesarjenje v temi. Seveda takšen adrenalin ni za vsakogar. Vendar pa drznejši ne smejo pozabiti na nekaj osnovnih pravil.

Že od malih nog so nas učili, kako se obnašati v gozdu.  Sploh v temi. Različne zveri, ki morda niso vedno sramežljive, prihajajo predvsem s mrakom , kar pomeni, da predstavljajo za kolesarja povečano nevarnost trka z živali. Zato vedno izberite pot, ki jo dobro poznate, in prepustite odkrivanje neraziskanih območij na sončne dni. Voziti sam po gozdu v temi je vsekakor znak frajera, a imeti partnerja s seboj je znak zdrave pameti. Nikoli ne veste, ali se boste izgubili v gozdu ali vas bo razen divjadi ujela tehnična težava. V takšnem trenutku je bolje, da ne bi bili sami.

Obvezna oprema

Ne glede na to, ali vozite v temi pozimi ali poleti, so temperature zvečer vedno nekoliko nižje. Pravilno izbrana oblačila lahko poskrbijo za udobje, zaradi katerih ne boste želeli s kolesarjenjem prenehati. Pravilo, ki se ga držim pri izbiri pravih oblačil pozimi, je, da me že od začetka vožnje malo zebe. Telo se po nekaj minutah samodejno segreje in začetni občutek zime postopoma izgine. To se morda zdi kot neumnost, a če ste pred vožnjo že udobno ogreti, tvegate, da se boste med vožnjo po nepotrebnem potili. Zimska kolekcija HOLOKOLO ponuja kakovostne kose, ki vas bodo zaščitili pred mrzlim vremenom. Kar zadeva oblačila, ne morem pozabiti na odsevne elemente, ki povečujejo varnost, še posebej po temi.

Drugi del opreme naj bo nekaj osnovnih kolesarskih orodij. Na spletnem mestu Holokolo lahko izbirate med široko paleto miniključev do visokokakovostnih servisnih orodij. Osebno priporočam, da za vsako vožnjo nosite multiključ, ki ima vsaj verižni zakovič.

Lučem sem se posvetil v prejšnjem članku, omenil pa bi tudi, da je dobro imeti več kot eno luč na zalogi, ali pa kakšno rezervno baterijo, če bi se lučke izpraznile . V temi je skoraj nemogoče voziti brez luči, zato je prava izbira zagotovilo za varno vrnitev domov. Kakovostna svetloba mora izdržati tudi v hladnejših razmerah, in se ne sme hitro izprazniti. To še posebej velja za poceni luči, ki se lahko ugasnejo pri nekoliko nižji temperaturi. Enako pomembno je, kje se luč nahaja. Prednja luč, ki je bela, je običajno nameščena na krmilu ali pod njim. Zadnje luči, ki svetijo rdeče, so pomembne predvsem za premikanje čez cesto od doma, kjer je zelo pomembno, da vas avtomobili vidijo z zadostne razdalje.

Zakaj ne cesta?

Seveda tisti, ki se želijo voziti v temi po cesti, naj se vozijo. Sam sem že nekajkrat doživel takšno vožnjo, a bolj zaradi moje napačne presoje in precenjevanja svojih moči. Če se vračate s kolesom iz službe, se temu ne da izogniti. V zadnjih mesecih je bilo slišati veliko poročil o trčenju avtomobilov s kolesarji, v nekaterih primerih pa se je to končalo žal tragično. Kot kolesarji bomo vedno bolj ranljivi udeleženci v prometu. Naša varnost mora biti zato najpomembnejši element, ki ga moramo upoštevati vsakič, ko se usedete na kolo. Naj bo to na cesti, v gozdu, podnevi ali v temi.

Tukaj je nekaj nasvetov za nočno vožnjo 

  1. Pred vsako vožnjo temeljito preverite kolo, da bi se izognili tehničnim težavam.
  2. Vedno imejte s seboj popolnoma napolnjen mobilni telefon
  3. Pred vsako vožnjo nekomu doma povejte, kam točno greste
  4. Ne pozabite napolniti energije med vožnjo.
  5. Uživajte!