Zwift – odlični pomočnik za zimsko sezono

Tagi:
Zwift – odlični pomočnik za zimsko sezono>

Kaj je Zwift?

Zwift je kot računalniška igra, ki omogoča, da pametni trenažer povežete z računalnikom, tablico, telefonom ali pametnim televizorjem. To vam bo omogočilo vožnjo z drugimi kolesarji v virtualnem okolju in tako pripomoglo k lajšanju dolgčasa, povezanega z zimsko sezono.

Poleg klasičnih voženj v virtualnem svetu Zwift ponuja tudi tekmovanje z drugimi kolesarji na dirki. Prav tako lahko pridobite dostop do treningov, ki jih oblikujejo profesionalni trenerji, ki jih lahko izvajate v skupinah z vozniki, ki trenirajo z enako intenzivnostjo glede na odstotek vašega FTP *

*FTP - Functional Threshold Power, kar pomeni funkcionalno pragovno moč. Definicija je, da je to največja možna povprečna moč, ki jo je kolesar sposoben voziti eno uro.

Kje lahko vozite v Zwiftu?

Na Zwiftu je na voljo devet zemljevidov: ogromen osnovni zemljevid Watopie, manjši zemljevidi Londona, New Yorka, Richmonda, Harrogatea in Innsbrucka. Nedavno je bilo v Zwift Worlds narejenih več novih dodatkov, ki so zdaj na voljo v Franciji, Parizu in nazadnje na otokih Makuri.

Medtem ko sta poti Richmond in Innsbruck kopiji svetovnih prvenstev 2015 in 2018, je Watopia izmišljen svet, ki je bil postavljen nekje na Salomonovih otokih. New York ponuja poti, zgrajene večinoma znotraj Central Parka. Zemljevid Francije je bil zelo pričakovana izdaja, saj vsebuje virtualno repliko grozljivega Mont Ventouxa, medtem ko je Pariz umirjena pot slavnega zaključnega kroga zadnje etape Dirke po Franciji.

Maja je Zwift izdal nov zemljevid z imenom Makuri Islands z različnimi vrstami cest, vključno z ravnimi in zavitimi cestami, makadamskimi cestami in kockami, kjer lahko kolesarji uživajo v zelenih poljih in gozdovih, polnih mističnih bitij, češnjevih cvetov in templjev.

Koliko stane Zwift?

Ni brezplačen. Zwift stane 14,99 € na mesec, vendar naročnino lahko kadarkoli prekličete. Niti se vam ni treba zavezati – saj je za vse nove člane na voljo sedemdnevna brezplačna preizkusna različica.

 

Kakšno opremo potrebujete pri Zwiftu?

Jasno je, da če želite uporabljati Zwift, potrebujete pametnega trenažerja. Blagovne znamke, kot sta Wahoo ali Tacx, sta dobra izbira. Ti trenažerji imajo običajno direktni pogon, vgrajen merilnik moči in spremenljiv upor. Trenažerji merijo vašo zmogljivost in nato te podatke pošljejo Zwiftu, da poganja vašega virtualnega kolesarja. Zaradi spremenljivega upora na pametnih trenažerjih se boste počutili, kot da dejansko vozite v spletnem svetu, tako da se bo, ko se boste po zaslonu peljali navzgor, upor povečal, pri spustu pa zmanjšal. Podrobnejše informacije o pametnih trenažerjih boste izvedeli v naslednjem članku.

 

Glede oblačil pa za trening v zaprtih prostorih priporočamo čim manj plasti, tem bolje. Jaz osebno nosim klasične kolesarske hlače s kvalitetno podlogo, da me rit ne boli. In kot drugi del notranje opreme nosim lahkotno funkcionalno majico, ki odvaja znoj. Ker vadba v zaprtih prostorih postaja vse bolj priljubljena, so nekatere blagovne znamke že razvile kolesarska oblačila, zasnovana posebej za trenažerje. Specifični so po tem, da so izdelani iz zelo tankih, lahkih in zračnih materialov. Na primer, kratke hlače so lahko izdelane iz 80% mreže, kar zagotavlja odlično zračenje.

Med treningom med štirimi stenami se precej bolj potiš, zato ti zelo pomaga zračna in lahka majica. Poleg oblačil se kot dodatna oprema za vadbo v zaprtih prostorih uporablja posebna podloga pod trenažerjem, ki ne le absorbira pot, ampak tudi blaži vibracije in hrup iz trenažerja. Blazina je primerno orodje predvsem za stanovanja.

Ne pozabite imeti pri roki brisače, saj se boste zagotovo močno znojili in tudi tekoči znoj v očeh ni povsem prijeten. In nenazadnje, zagotovo boste potrebovali ventilatorja.

Kaj vse lahko Zwift naredi?

Verjetno vas bo najbolj zanimal način vadbe v Zwiftu in t.i Skupinske vožnje (»group rides«). V režimu group rides vsi kolesarji trenirajo na isti ravni – na podlagi odstotka njihovega FTP. Seveda ima aplikacija tudi značaj družbenega omrežja, tako da lahko dodajate prijatelje in z njimi organizirate izlete. Druga značilnost je izbor velikega števila treningov. Poskusite lahko FTP test, posamezne vadbe glede na čas ali vrsto vadbe.

Dirke pa so ločen del. Ja! V Zwiftu lahko dirkate na različnih dogodkih. Dirke Zwift so objavljene bodisi na zaslonu glavnega menija pred začetkom igre ali v njihovi spremni aplikaciji. Seveda obstajajo tudi kategorije za dirke. Temeljijo na vašem FTP:

A: 4,0 w/kg FTP ali višji

B: 3,2 w/kg do 4,0 w/kg FTP

C: 2,5 w/kg do 3,2 w/kg FTP

D: Manj kot 2,5 w/kg FTP

Velika novica je svetovno prvenstvo v Zwiftu, kjer se lahko udeležite uvodnih faz in se kvalificirate na e-svetovno prvenstvo v Zwiftu.

Osebno uporabljam Zwift že tretjo sezono in je odličen in zabaven pomočnik za ohranjanje kondicije v zimski sezoni. Preizkusil sem več dirk, tekmovanj, treningov v Zwiftu. Zwift se zanaša tudi na prestiž, npr. pogosto trenirajo z znanimi kolesarji, jaz sem šel na skupinsko vožnjo z Mathieujem van der Poelom. V spomin se mi je vtisnil tudi spomin na Tour de Zwift, ko se moraš udeležiti vsakega kroga dirke, tako da sem doživel nekaj takega kot malo Tour de France. Pozimi se še nikoli nisem vozil po cesti, ne maram mraza, enostavno mi ne paše. In zahvaljujoč Zwiftu sem našel primerno alternativo telovadnici.