9 bistvenih nasvetov o oblačilih za gorske kolesarje

Tagi:
9 bistvenih nasvetov o oblačilih za gorske kolesarje>

Z nekaterimi oblačili je gorsko kolesarjenje prijetnejše. Pri športu, kjer več ur sedimo v istem položaju in se gibljemo na enak način, je udobje najpomembnejša prednostna naloga. Tukaj je naših 9 najboljših predmetov, brez katerih v MTB ne bi mogli shajati.

 

  1. Elastične hlače z vstavkom

Kakovostne kratke hlače iz cikre z vložkom so dobesedno rešitelj življenja ali zadnjice, kakorkoli že gledate na to. Osebno priporočam nošenje kratkih hlač z naramnicami pod klasičnimi ohlapnimi kratkimi hlačami. To je zato, ker imajo te kratke hlače v primerjavi z bokserskimi hlačami s kolesarsko podlogo na splošno boljšo kolesarsko oblazinjenje, zaradi naramnic pa so nameščene tako, kot bi morale biti. Seveda jih lahko uporabljate tudi na cestnem ali prodnatem kolesu.

Vložka je v podstate kúsok výplne umiestnený v oblasti, kde sa vaše telo stretáva so sedlom. Lycrové šortky s vložkou sú vo všeobecnosti rýchloschnúce a majú antibakteriálne vlastnosti, ktoré sú potrebné na dlhé hodiny v sedle. Tvar a hrúbka bude závisieť od osobných preferencií, môžeme len povedať, že nešetrite výdavkami v tejto oblasti, nebudete ľutovať.

 

  1. Kratke hlače za MTB 

Kratke hlače za MTB so na voljo v različnih oblikah in iz različnih materialov, namenjenih različnim disciplinam vožnje. Kratke hlače XC so običajno lažje in krajše. Trail hlače so daljše in imajo običajno več funkcij, na koncu pa so še hlače za downhill, ki so težje in izdelane iz debelejšega materiala, da zdržijo udarce in vas zaščitijo.

Za običajno vožnjo priporočamo nakup hlač za gorsko kolo, ki nimajo šivov v predelu mednožja, da se prepreči drgnjenje, in ki so dobro prezračevane. Za priložnostno vožnjo po terenu poiščite kratke hlače, ki se končajo tik pod koleni, da se ujemajo s kolenskimi ščitniki in zagotavljajo dodatno zaščito. Dobra izbira so tudi kratke hlače z elastičnim zadnjim delom ali pasom, ki vam omogočajo, da se udobno namestite na kolesu.

 

  1. Jersey

Dresi za MTB imajo šive na pravih mestih in kroj, ki je prilagojen splošnemu položaju pri vožnji, zato preprečujejo trenje in odrgnine, ki bi vam lahko povzročile nelagodje. Dresi so primerni za določen namen in pogosto imajo dodatne funkcije, kot so žepi ali obloga za očala.

Na voljo je veliko različnih majic, od bolj zračnih, do majic z več sloji in zadrgami ter majic iz merina, primernih za plastenje. Priporočamo, da imate v omari tanko majico in debelejšo osnovno plast iz merina, tako da jo lahko mešate in prilagajate ter plastite.

 

  1. Blazinice za kolena 

Kolenske blazinice so danes na poteh zelo pogoste, izbira pa je astronomska. Za vsakodnevno vožnjo po poti vam priporočamo, da poiščete blazinice, s katerimi boste lažje poganjali pedala, vendar vas bodo ščitile tudi v primeru trka.

Poiščite ščitnike, ki vsebujejo material D3O. Te blazinice so izjemno prožne, vendar dovolj močne, da vas zaščitijo tudi, če padete na skalo. Pri nakupu se prepričajte, da blazinice trdno stojijo na mestu in se med gibanjem ne dvigajo do gležnjev.

  1. Jakna

Vodoodporne kolesarske jakne so zasnovane tako, da se najbolje prilegajo, imajo daljši zadnji rob in rokave, da se prilagodijo vašemu položaju, ko segate po kormanu ali vozite kolo.

Tudi v tem segmentu je poraba denarja zelo pomembna, bolj zračno jakno si lahko privoščite, manj znoja, vlage in različnih nesnage boste imeli na sebi. Radi imamo tudi jakne z dovolj veliko kapuco, da jo lahko namestimo čez čelado (mora se tudi skrivati), vedno pa iščemo tudi vodoodporne zadrge, ki bodo zaustavile močnejši dež.

  1. Rokavice

Rokavice niso zasnovane le za ohranjanje toplote rok, temveč tudi za boljši oprijem krmila in zavornih ročic ter dragoceno zaščito v primeru trka. Všeč so nam tudi rokavice, ki nam omogočajo uporabo mobilnega telefona, ne da bi jih slekli - kako bomo drugače objavili objavo na Instagramu med vožnjo? :)

 

  1. Očala 

Zaščita oči je vprašanje, o katerem se vedno pojavljajo različna mnenja. Nekateri radi nosijo očala le pri vožnji navzdol, drugi pa jih nosijo ves čas vožnje.

Ne glede na to, kaj izberete, je dobro, da si oči zaščitite pred nizkimi vejami ali letečo umazanijo. Osebno imam raje prozorne leče, saj so v primerjavi z obarvanimi bolj vsestranske za uporabo v vseh svetlobnih pogojih. Če se odločite za očala, jih lahko po razumni ceni dobite z zamenljivimi lečami, tako da jih lahko prilagodite za sončne dni ali za temne dni ali za vožnjo po gozdu. Za več informacij o pravilni izbiri si oglejte Kateino objavo na blogu 3 NASVETI ZA NAKUP KOLESARSKIH OČAL.

 

 

  1. Tretri

Tretri za gorska kolesa so običajno trši od običajnih, običajno imajo tudi podplate SPD, ki olajšajo zadrževanje nog na pedalih. Če že vozite brez pedal SPD, je zelo verjetno, da že nosite posebne čevlje za gorsko kolesarjenje z "majhnimi bradavicami" na podplatu. Tistim, ki se vozite s ploskimi pedali (pedali brez SPD), vsekakor priporočamo nakup posebnih čevljev s tršim podplatom (pomaga enakomerno porazdeliti silo), oprijemljiva gumijasta zmes podplata pa bo takoj izboljšala vašo vožnjo.

 

  1. Čelada 

In nenazadnje - dobra čelada za MTB je bistvenega pomena! Izbirate lahko med osnovnimi modeli čelad z osnovnimi funkcijami in dražjimi modeli s tehnologijo MIPS in popolnoma nastavljivo notranjostjo. Na voljo so tudi novejše možnosti z odstranljivimi deli za brado, ki zagotavljajo večjo zaščito.

Pri vožnji po svoji najljubši poti gre za iskanje pustolovščin, raziskovanje sveta okoli sebe in zabavo. Ni pa škoda, če ste pri tem tudi dobro videti. Na voljo je veliko odličnih možnosti za oblačila za MTB, ki so zelo funkcionalna in polna svežega sloga. Oblačila izbirajte odgovorno in se prepričajte, da so zasnovana za vaš način vožnje in predvideno uporabo.