7 nasvetov, kako ohraniti motivacijo za vadbo v prehodnem obdobju

Tagi:
7 nasvetov, kako ohraniti motivacijo za vadbo v prehodnem obdobju>

Glavna kolesarska sezona se počasi zaključuje. Topli in prijetni dnevi so že preteklost in tudi stemni se dokaj hitro. Jaz osebno mesece pozne jeseni in zime imenujem tudi "temna sezona kolesarja". Kako se motivirati za vadbo v tem delu sezone, preberite v naslednjem prispevku.        

V zadnjih letih me je začelo pozno jesensko ali zimsko obdobje motiti. Razlog za to je predvsem v tem, da zima že dolgo ne ustreza več letnemu času, po katerem je imenovana. Namesto snega, sonca in mraza imamo pogosto totalen mrak, meglo, dež in dneve ali tedne, ko se sonce pojavlja le na sliki. Poleg tega najbližjih dirk še kar ni na vidiku, zato je motivacijo za trening nekoliko težje najti. V naslednjih nasvetih preberite, kaj vam lahko pomaga.

1. Poiščite trenerja 

Če spadate med ambicioznejše kolesarje in se redno udeležujete dirk in kolesarskih prireditev, je za vas morda idealna možnost najti trenerja. Po koncu sezone zagotovo upočasnite ali izpustite treninge. Za določen čas to ni slabo, vendar če to obdobje prekoračite, je vrnitev v trening vedno zelo težka. Poleg tega ljubiteljski tekmovalci ponavadi trenirajo ves čas enako intenzivno, takšna rutina skozi vse leto pa je lahko precej dolgočasna. 

Popolnoma novo izkušnjo in iskrico za vaš trening lahko prinesejo vodeni treningi pod vodstvom izkušenega trenerja, ki bo vašemu načrtu dodal smisel, kar se bo hitro pozitivno poznalo na vašem dnevnem razporejanju časa in na sami zmogljivosti.

2. Vozite skupaj s partnerjem ali v skupini

Če spadate med kolesarje, ki nimajo tekmovalnih ambicij in preprosto ne potrebujete trenerja, je odlično, če s sabo na trening vzamete kolega ali se pridružite skupini kolesarjev s podobno kondicijo. Daljši vzdržljivostni treningi hitreje minejo, če imate nekoga, s komer lahko izmenjate nekaj besed. Po drugi strani pa si lahko za intenzivnejšo vadbo postavite izziv. Na primer kdo bo prvi na hribu in zagotovo se boste bolj "zabavali" kot pri individualni vožnji.

3. "Tapnite" svoj odsek v aplikaciji STRAVA

Sodobne kolesarske aplikacije ponujajo res odlične funkcije. Ena takšnih funkcij so odseki v aplikaciji Strava, ki jih lahko prenesete v kolesarski računalnik in jih uporabljate "v živo". Tudi mene je ta aplikacija navdušila in opažam, da med intervalnimi treningi po zvočnem signalu vozim s polno paro, kot da sem na dirki. 

Ko želim premagati druge borce na lestvici, se moram na takšnih treningih zelo potruditi. Menim, da je to tudi ena od možnosti, ki vas lahko motivira. V tem prehodnem obdobju ne pretiravajte z odseki, saj pri tem ne gre toliko za intervalni trening. Vendar občasno ni slabo, če se z dizelskim motorjem malo poigrate in se zabavate na tak način.

4. Kupite si nekaj novega   

Druga stvar, ki po mojem mnenju lahko vsakega kolesarja razveseli in motivira za trening, je nakup nove stvari za kolo. Ne glede na to, ali vlagate v samo opremo ali oblačila, se boste vedno veselili naslednjega izleta. Pred kratkim sem na primer pri podjetju Holokolo naročil nekaj zanimivih kosov oblačil, ki jih tudi testiram, in to me vleče ven tudi v slabših razmerah.

5. Izogibajte se stereotipom

Idealno, če imate več koles za različne načine vožnje. Druga možnost je, da izmenično izvajate več dejavnosti. Tako boste lahko vsak dan vozili ali trenirali nekaj drugega in vaš trening bo ubral novo smer. Poskusite tako, da en dan vozite po cesti, naslednji dan po terenu in tretji dan po gramozu. Nato se odpravite na tek ali v fitnes. Pri vseh dejavnostih na prostem poskusite izbrati različne poti in ne počnite iste stvari vsak dan. 

6. Poskusite kolesarski - gastro - turizem

Če še niste preizkusili te kolesarske discipline, vam jo lahko samo priporočim. Zadnjič sem z očetom opravil odličen 100-kilometrski trening pri 2000 m višinske razlike s tem načinom vožnje. Načelo takega kolesarjenja je zelo preprosto. Izbrali boste pot, na kateri je na najvišji točki bife. Ko boste dosegli ta mejnik, boste v njem naročili lokalno posebnost

Seveda pa morate za večji užitek pri takšnem potovanju izbrati lepše vreme za njegovo izvedbo.

7. Postavite si cilj

In na koncu verjetno najpomembnejša stvar. Jasno je, da tudi največji ljubiteljski kolesar ali gospa, ki se je v trgovino pripeljala s kolesom znamke Liberta, ne vozita brezciljno. Zato menim, da je ena najboljših oblik motivacije skozi vse leto izziv - challenge. Ne glede na to, ali gre v vašem primeru za izboljšanje telesne pripravljenosti, zdravja, hujšanje, osvajanje vrhov, udeležbo na dirki ali premagovanje kilometrov, predvsem vozite z veseljem in nasmehom na obrazu. Navsezadnje je tudi veliki Eddy Merckx dejal: "Vozi tako veliko ali malo in tako dolgo ali tako kratko, kot zmoreš. Ampak vozi."

Upam, da sem vas s tem člankom spodbudil in da bo zaradi teh nasvetov "temna kolesarska sezona" hitreje minila. Slava športu!