Trenažerji za notranje kolesarjenje

Tagi:
Trenažerji za notranje kolesarjenje>

Notranje kolesarjenje je imelo včasih grozen sloves, da je neznosno dolgočasno. Zamisel, da bi preživljali čas na tekočem traku, medtem ko bi strmeli v steno, vse v želji po izboljšanju telesnih zmogljivosti, se je zdela kot nekakšna norost. Zaradi pojava pametnih trenažerjev in interaktivnih aplikacij tretjih oseb je notranja vadba vse bolj priljubljena, hkrati lažja in predvsem zabavnejša. Če želite investirati v trenažerje, potem berete pravi članek. 

Kaj je pametni trenažer?

Pametni trenažerji so interaktivni trenažerji, ki se povežejo z aplikacijami za kolesarjenje v notranjih prostorih, kot so Zwift, TrainerRoad, Rouvy, in nadzorujejo upor trenažerja tako, da posnemajo hribe, veter, ki piha naproti in druge pogoje vožnje. Te aplikacije vas lahko vodijo tudi skozi intervalne vadbe, ki temeljijo na zmogljivosti, pri čemer se upor samodejno prilagodi, da ostanete v želenih vadbenih območjih. To temo sem podrobno obravnaval v članku Zwift - odličen pomočnik za zimsko sezono.

Današnji pametni trenažerji delujejo tako, da komunicirajo z aplikacijami tretjih oseb na pametnih telefonih, tabličnih računalnikih in računalnikih z uporabo brezžičnih frekvenc ANT+ ali Bluetooth. Sliši se zapleteno, vendar večina teh trenažerjev in aplikacij samodejno poišče in vzpostavi povezavo s klikom na gumb, zato je v praksi to običajno zelo preprosto.

S kolesom ali neposrednim pogonom?

Obstajata dve glavni vrsti pametnih trenažerjev: za zadnje kolo in z neposrednim pogonom.

Pametni trenažerji za zadnje kolo

Pametni trenažerji za zadnje kolo delujejo kot klasični "neumni" trenažerji - zadnje kolo je vpeto v nosilec, kolo pa se nahaja na valjčnem bobnu. Ta boben je povezan z enoto za upor, ki komunicira z izbrano strojno opremo in aplikacijo ter nadzira upor, ki ga čutite preko kolesa. To so običajno najcenejše vrste pametnih trenažerjev, vendar lahko povzročajo obrabo plaščev (čeprav so na voljo posebni plašči, ki to težavo omilijo), zato gre za eno najbolj glasnih vrst trenažerja. Druga pomanjkljivost je merjenje moči, ki je na splošno manj natančno, občutek pri vožnji pa pogosto ni tako dober kot pri trenažerjih z neposrednim pogonom. 

Trenažerji z neposrednim pogonom

Pri trenažerjih z neposrednim pogonom je treba odstraniti zadnje kolo in kolo priključiti na trenažer s standardno kaseto in osjo. So težji in dražji od kolesnih trenažerjev, vendar so cene vse bolj konkurenčne, poleg tega pa imajo številne prednosti.

Poleg očitnega, tj. da se zadnji plašč ne obrablja, so običajno tudi tišji in zagotavljajo bolj realističen občutek vožnje. Prav tako imajo običajno veliko več funkcij in so natančnejši od kolesnih trenažerjev, ko gre za merjenje izhodne moči. Seveda bo cena vedno pomembno merilo. 

Osebno priporočam poceni pametni kolesarski trenažer namesto navadnega, neumnega (tj. ne-pametnega) trenažerja, saj vam omogoča, da izkoristite prednosti virtualnih svetov in treningov Zwift s spremenljivim uporom in merjenjem moči. Za začetek vam ni treba oropati banke. Moja izbira je bil Tacx Flow Smart za 239€, ki ponuja solidno specifikacijo za začetnike, je enostaven za nastavitev in uporabo ter zagotavlja odlično zmogljivost po zelo ugodni ceni.

Na voljo je cela vrsta trenažerjev z neposrednim pogonom, med katerimi lahko izbirate po različnih cenah, vendar najboljši običajno stanejo več kot 700€. Če zapravite več, se običajno izboljša zgornja meja upora, simulacija vzponov, natančnost delovanja in občutek pri vožnji. Med najbolj znane blagovne znamke sodijo Tacx, Garmin, Elite, Wahoo.

Seveda morate poskrbeti tudi za dodatke za trenažerje in to so moji najboljši nasveti:

 - Športna brisača

- Velike steklenice za vodo

- Podloga ali druga oblika zaščite tal

- Kakovostna lahka oblačila, ki dobro odvajajo znoj

- Ventilator